ГоловнаСвіт

Американські сенатори повідомили про причетність Саудівської Аравії до терактів 11 вересня

Обаму закликають оприлюднити засекречену частину звіту про теракти 9/11.

Американські сенатори повідомили про причетність Саудівської Аравії до терактів 11 вересня
Теракты 11 сентября
Фото: gadatel.ru

Американський сенатор Кірстен Джіллібранд і колишній сенатор Боб Грехем закликали президента США Барака Обаму оприлюднити засекречену частину звіту про теракти 11 вересня 2001 року.

Про це пише The Independent.

Звіт, підготовлений двопартійною комісією і опублікований 2003 року, налічує понад 800 сторінок. Майже весь документ знаходиться у відкритому доступі, за винятком останнього розділу з 28 сторінок, який негайно засекретили з міркувань національної безпеки.

За словами Грехема, який, будучи сенатором, був співголовою комісії з розслідування, у доповіді детально розповідається, хто саме допоміг громадянам Саудівської Аравії, які згодом захопили літаки і направили їх на будівлі Всесвітнього торгового центру і Пентагону, пройти навчання на льотчиків у США. Повідомляється, що вони прибули в США без будь-якого льотного досвіду, але, завдяки сприянню представника саудівської влади Омара аль-Баюмі, їх забезпечили грошима і влаштували в льотну школу. На питання про те, хто саме підтримував майбутніх терористів, - уряд країни, багаті громадяни чи благодійні фонди, - Грехем відповів: "Усі вказані вище".

У свою чергу, Кірстен Джіллібранд заявила, що необхідно розсекретити документ напередодні візиту Барака Обами в Саудівську Аравію, запланованого на 21 квітня. "Це потрібно для того, щоб президент міг обговорити із саудівським керівництвом питання, які порушуються у звіті", - зазначила Джіллібранд.

На думку колишнього конгресмена від Флориди і директора ЦРУ Портера Госса, дані про причетність Саудівської Аравії до терактів засекретили з політичних міркувань: адміністрація президента Джорджа Буша не хотіла псувати відносини з Ер-Ріядом.

Унаслідок атак на об'єкти в США, влаштованих терористичною організацією "Аль-Каїда" 11 вересня 2001 року, загинули понад 3000 осіб. Літаки врізалися у вежі-близнюки Всесвітнього торгового центру у Нью-Йорку і в будівлю Пентагону, ще один після спроби екіпажу повернути контроль над ним впав у Пенсильванії. З 19 терористів 15 були громадянами Саудівської Аравії, двоє - Об'єднаних Арабських Еміратів, один - Єгипту, і ще один - Лівану.

30 вересня 2015 року окружний суд Нью-Йорка відхилив позов родичів загиблих проти Саудівської Аравії. Окружний суддя Джордж Деніелс заявив, що Саудівська Аравія як суверенна держава має імунітет і за американськими законами її неможливо зобов'язати виплатити запитану суму.

Нагадаємо, що в березні американський суд зобов'язав Іран виплатити $10,5 млрд за теракти 11 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram