ГоловнаПолітика

Фірсов і Томенко мають вагомі підстави звернутися до суду, - експерт

Юрист вважає, що рішення БПП неприйнятне з політичного погляду.

Фірсов і Томенко мають вагомі підстави звернутися до суду, - експерт
Юлия Кириченко
Фото: Макс Требухов

Позбавлені мандатів Єгор Фірсов і Микола Томенко мають вагомі підстави звернутися до суду.

Про це сказала Юлія Кириченко, керівник проекту з питань конституційного права Центру політико-правових реформ, на круглому столі "Позбавлення депутатського мандата: правова дія чи боротьба з незгодними?" в Інституті Горшеніна.

"Закритість з'їзду, зміни в статут партії, які юридично не чинні, - це всі підстави для оскарження в суді. Видно, що і на ЦВК був політичний тиск, тому що вони моментально прийняли рішення", - сказала Кириченко.

При цьому вона зазначила, що посилання Блоку Петра Порошенка на рішення Конституційного Суду про пряму дію норм Конституції має право на життя.

"Вони не повинні були робити цього з політичного погляду заяв, що вони європейська сила. Але [з юридичного погляду] можна сумніватися, чи необхідна детальна процедура для реалізації цих повноважень. Якщо це, наприклад, реалізація права громадян на участь у референдумі, то, безсумнівно, без закону ця реалізація неможлива. Тут усе ж її можна було провести", - сказала Кириченко.

Вона також зазначила, що відразу після Революції гідності демократичні партії неодноразово проголошували плани скасувати імперативний мандат. Тепер же видно, вважає Кириченко, це питання зам'яли свідомо, щоб цю норму можна було використовувати.

Нагадаємо, з'їзд БПП 25 березня позбавив Фірсова та Томенка депутатських мандатів. У партії послалися на ст. 81 Конституції, яка передбачає однією з причин дострокового припинення повноважень народного депутата "невходження народного депутата України, обраного від політичної партії (виборчого блоку політичних партій), до складу депутатської фракції цієї політичної партії (виборчого блоку політичних партій) або вихід народного депутата України зі складу такої фракції".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram