ГоловнаПолітика

Чумак назвав шизофренією рішення БПП з приводу Томенка і Фірсова

Депутат нагадав, що імперативний мандат неодноразово зазнавав критики в Європі.

Чумак назвав шизофренією рішення БПП з приводу Томенка і Фірсова
Виктор Чумак
Фото: Макс Требухов

Депутат Верховної Ради Віктор Чумак вважає недемократичним позбавлення мандатів Миколи Томенка та Єгора Фірсова за вихід із фракції Блоку Петра Порошенка.

Про це він сказав в Інституті Горшеніна на круглому столі "Позбавлення депутатського мандата: правова дія чи боротьба з незгодними?"

"Дуже складно коментувати рішення, які межують із шизофренією. Те, що сталося на з'їзді БПП, не можу назвати інакше, як політичною шизофренією. На сьогодні імперативний мандат не застосовується в жодній нормальній країні світу. Країни світу відійшли від імперативного мандата приблизно наприкінці 19 століття. Тобто якщо ми говоримо зараз, де перебуває Україна за рівнем політичної культури - це далеко-далеко в глибині століть", - сказав він.

Чумак додав, що положення про відкликання депутатів за вихід із фракції неодноразово зазнавало критики європейських інститутів.

Він зазначив, що є принаймні три резолюції ПАРЄ про неможливість використання імперативного мандата в Україні: №1755 від 2010 року, №1549 від 2007 року, №1466 від 2005 року. Також проти імперативного мандата виступала Венеціанська комісія.

Депутат вважає, що Томенко і Фірсов публічно покарані партією за критику.

Нагадаємо, в БПП, позбавляючи мандатів Фірсова та Томенка, послалися на ст. 81 Конституції, яка передбачає однією з причин дострокового припинення повноважень народного депутата "невходження народного депутата України, обраного від політичної партії (виборчого блоку політичних партій), до складу депутатської фракції цієї політичної партії (виборчого блоку політичних партій) або вихід народного депутата України зі складу такої фракції ".

У Конституції також прописано, що позбавлення мандата на такій підставі можливе тільки за окремим законом, а такого закону в Україні немає.

Варто зазначити, що у вересні 2015 року ЦВК визнала відсутність правових підстав для позбавлення мандата нардепа Артема Вітка, який вийшов із фракції Радикальної партії Олега Ляшка. З'їзд цієї партії тоді прийняв рішення припинити повноваження Вітка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram