ГоловнаПолітика

Томбінський: останні події в ГПУ викликають стурбованість

ЄС стурбований розслідуванням проти Центру протидії корупції

Томбінський: останні події в ГПУ викликають стурбованість

Посол Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський стурбований відходом з Генеральної прокуратури орієнтованих на реформи прокурорів, а також розслідуванням стосовно Центру протидії корупції.

Про це йдеться в заяві представництва ЄС в Україні в Фейсбуці.

"Я був дуже стурбований новинами з Генпрокуратури - відсутністю відчутних результатів розслідувань, в тому числі подій у Києві та Одесі в 2014 році, діяльності чиновників попереднього режиму, які були внесені до списку санкцій на прохання української влади. Ті прокурори, які вважалися орієнтованими на реформи, або пішли у відставку, або були позбавлені можливості проводити розслідування і реформи", - зазначив Томбінський.

При цьому він висловив стурбованість розслідуванням проти Центру протидії корупції.

"Ці рішення ГПУ викликають підозру з приводу тиску на незалежних експертів, які критикують Генпрокуратуру", - додав Томбінський, зазначивши що ЄС та інші партнери України будуть уважно стежити за подіями в цій сфері.

Томбінський також зазначив, що ЄС сподівається, що з призначенням нового генпрокурора відомство стане незалежним від будь-якого політичного впливу.

"Я сподіваюся, що новий генпрокурор гарантуватиме, що ГПУ стане незалежною від політичного впливу та тиску і буде користуватися громадською довірою", - зазначив він.

Нагадаємо, сьогодні генпрокурор Віктор Шокін звільнив свого заступника - прокурора Одеської області Давида Сакварелідзе. За словами Сакварелідзе, Петро Порошенко заявив, що це звільнення не було з ним погоджено.

Сакварелідзе, а також ще один заступник генпрокурора Віталій Касько, прозвані "молодими прокурорами", вважалися реформаторами ГПУ і мали підтримку Заходу в цьому питанні. Касько пішов у відставку в лютому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram