ГоловнаПолітика

Резніченко зумів створити інноваційну модель управління регіоном, - експерт

Губернатор на посаді - рік.

Резніченко зумів створити інноваційну модель управління регіоном, - експерт
Фото: petropavl-rn.dp.gov.ua

Губернатор Дніпропетровської області Валентин Резніченко зумів створити інноваційну модель управління регіоном.

Таку думку висловив експерт Всеукраїнської асоціації консультантів з управління Владислав Міхеєв, коментуючи результати і перспективи реформи управління в Україні.

«Зміна моделі управління - головний виклик українській державності. Будь-яка соціальна трансформація потребує ресурсу. Не тільки фінансового, а й інтелектуально-вольового, професійного. За рік своєї каденції Валентин Резніченко зумів мобілізувати такий ресурс у Дніпропетровській області. Губернатор заявив про себе як досвідчений управлінець і жорсткий прагматик. Загальна нестабільність ситуації в країні, недосконалість правової бази, політичний популізм - усе це об'єктивно звужує поле адміністративного маневру для регіонального лідера. У цих умовах Резніченко вибрав єдино правильний шлях - упровадження інноваційної культури управління регіоном, яка перезавантажила систему відносин «влада-суспільство», - зазначає експерт.

Владислав Міхеєв наголошує, що сьогодні необхідно переосмислити роль обласних адміністрацій. Вони повинні стати провідниками інновацій. Тільки навчившись керувати змінами, можна подолати падіння економіки й інші негативні явища.

«Падіння від польоту відрізняється тим, що політ - процес керований. Без проактивної позиції керівництва регіонів Україна не може розраховувати ні на стабільність, ні на розвиток. Приклад Дніпропетровської обладміністрації показує, як не пасивно йти за подіями, а управляти ними.

Однієї функції вертикального управління зараз замало. Потрібна максимально гнучка і швидка система горизонтального «підлаштування» під соціально-економічну реальність. Валентин Резніченко скоротив у структурах ОДА понад 600 штатних одиниць – бюрократичний баласт, який робив систему громіздкою і неефективною. Паралельно із цим створив принципово іншу модель управління. Доповнив професіоналізм нових менеджерів енергією громадянського активу. Середній вік команди губернатора - 37 років. Це якісно інше бачення, вищі швидкість і якість прийняття рішень. Звична для ОДА функція «контролю і розподілу» доповнилася функцією інноваційного розвитку. Сьогодні багато волонтерів співпрацюють з обладміністрацією - курирують десятки проектів, допомагають долати корупційність і неефективність у різних сферах. 9 волонтерів - радники губернатора», - розповів експерт з управління.

Владислав Міхеєв вважає, що в Дніпропетровській області народжується новий тип адміністрації. «Сучасна ОДА - це не просто адміністративна будівля, набір штатних одиниць і владних повноважень обласного начальства. Її головне завдання - створення інноваційного середовища, точки контакту держчиновника й активного громадянина. Саме в цій точці народжується енергія реформ, яка забезпечує швидкість, ефективність і результат», - наголосив експерт.

Про ефективність нової моделі управління свідчить лідерство Дніпропетровської області в таких проектах, як iGov і ProZorro. Центр допомоги учасникам АТО і реабілітаційний центр, коворкінг-центр, Wi-Fi зони на вулицях міст, система екологічного моніторингу - ці та інші проекти Дніпропетровська ОДА реалізує спільно з волонтерами.

На думку експерта, управлінський досвід, накопичений у Дніпропетровській ОДА за час губернаторства Резніченка, необхідно поширювати на всю країну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram