ГоловнаПолітика

Торги за прем'єрське крісло: далі буде

«Яценюк каже: «Так-так, я згоден піти». А наступного дня показує всім… Слідкуйте за руками…», - каже один із депутатів фракції БПП і показує середній палець, імітуючи поведінку прем’єр-міністра.

За три тижні паузи в роботі парламенту зустрічі за участю прем’єра і президента на Банковій відбувалися в середньому раз на два дні. А віз і досі там... Команді глави держави принципова відставка Яценюка, щоб хоч якось випустити пар незадоволення населення. Сам прем'єр наразі не готовий "піти геть", оскільки не розуміє перспектив як політичного, так і особистого майбутнього.

В Адміністрації президента на сьогодні викристалізувалось три можливих сценарії: перший - Яценюк залишається на посаді з "легким" переформатуванням Кабінету міністрів, другий - Яценюк йде, змінює його Наталія Яресько зі своєю командою технократів, і третій - прем'єром призначають спікера Володимира Гройсмана зі збереженням на посаді міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Голоси "під куполом" для підтримки якогось з цих варіантів, кажуть, знайдуться.

Про торги Банкової і Грушевського та ймовірні формати Кабміну – в матеріалі LB.ua.

Фото: Макс Требухов

Варіант перший: прем'єр Яресько

Тон перемовин з основним (і наразі єдиним) кандидатом на очільника "технократичного" уряду - Наталією Яресько - у перемовинах з Банковою скоріше задавала вона, ніж Адміністрація. Крім згаданої у ЗМІ вимоги: з парламентом не працювати, але гарантовано отримувати повну підтримку урядових законопроектів, від неї послідувало ще кілька вимог.

Яресько нібито попередила оточення президента, що ціллю прем'єрства бачить лише виконання вимог Міжнародного валютного фонду. У цьому, мовляв, полягає її урядова програма. Як наслідок - чергове підвищення тарифів для населення і удар по рейтингу БПП, як основного ініціатора призначення "технократичного" уряду.

Ба більше, міністр фінансів попередила вище керівництво держави, що попрацювати на посаді вона може лише дев'ять місяців. Нібито саме в такий термін пані міністр повинна визначитися з американським громадянством. Тож такий список від Яресько змусив керівництво Адміністрації президента призадуматись над доцільністю формування "технократичного" уряду з нею на чолі.

Хоча опитані LB.ua нардепи ставлять під сумнів "чистоту" намірів представників Банкової щодо Яресько. І згадують 4 березня, коли у ЗМІ масово розлетілась інформацію про Яресько як наступника Яценюка. Мовляв, це була спланована інформаційна кампанія, аби "вибити" її зі списку кандидатів.

- Таким чином вони (представники Банкової - ред.) хотіли зіграти на тому, що Яресько – відвертий технократ, вони розуміли, що вона виставить непідйомні для Банкової (та й для частини депутатів) вимоги щодо повної політичної незалежності. Що і сталось… Тим самим Яресько підтвердила, що контролювати її у Петра Олексійовича можливості не буде. А хіба не для цього він змінює Яценюка?! - зазначає один із нардепів «Народного фронту».

Фото: Макс Требухов

Більш того, окремі народні депутати в спілкуванні з LB.ua відзначають, що Яресько – «дуже специфічна». Під час податкової дискусії на засіданні профільного комітету парламенту вона розплакалась.

- Ви уявляєте собі, що новий прем’єр почне плакати чи то на засіданні уряду, чи в стінах парламенту, доводячи свою позицію!.. - кидає репліку співрозмовник видання з фракції "Народний фронт".

Один із чиновників Мінфіну підтвердив LB.ua, що міністр Яресько в такий спосіб кілька разів реагувала на критику своїх пропозицій, в тому числі в стінах міністерства. Більше того, нібито вона «не розуміє добре, як працює державний апарат, і не сильна в українському законодавстві».

Варіант другий: прем'єр Гройсман

У політичній площині відпрацьовується варіант призначення кандидатом в прем’єри найбільш лояльного до президента і зрозумілого для парламенту спікера Володимира Гройсмана. За версіями окремих депутатів, прізвище Яресько тому і виникло в списку кандидатів на крісло прем'єра, щоб після демонстрації парламенту її принципових позицій, схилити депутатів до голови Верховної Ради.

Щоправда, в самій президентській фракції вважають, що Банкова має сумніви щодо Гройсмана, щоб бува не став занадто самостійним.

Та поки Гройсман справді найбільш компромісна фігура для АП і Кабміну. Якщо для Банкової він все ж таки "свій", то команду Яценюка він влаштовує тим, що готовий працювати в кабмінівській команді з Арсеном Аваковим, закріплення якого в уряді так важливе для Яценюка. Натомість Яресько категорично відмовилась працювати з міністром внутрішніх справ, пропонуючи на його заміну Еку Згуладзе.

Фото: Макс Требухов

Серед політиків обговорюється й ще одна поступка команди президента на користь прем'єра - закріплення крісла спікера за представником команди останнього. Нібито наразі йдеться про керівника фракції "Народного фронту" Максима Бурбака.

Чи то для призначення прем'єром Яресько, чи Гройсмана голоси в парламенті знайдуться, переконані в команді президента. Залежатиме, яку позицію обере прем'єр, а відповідно: за який варіант голосуватиме його команда в сесійній залі.

Яценюк залишається

"Прем’єр готовий піти", - практично в один голос заявляють соратники Яценюка. «Покажіть 226 голосів за нову кандидатуру, сформуйте команду, покажіть програму дій уряду на 2016. І все… Ми готові почати консультації щодо нашої участі в майбутній коаліції», - ще раз публічно нагадав вимоги Арсенія Петровича Бурбак.

Фото: Макс Требухов

За словами співрозмовників із найближчого оточення Арсенія Петровича, непублічними вимогами глави уряду є "гарантія Банкової", що лідер "Народного фронту" залишиться в обоймі основних політичних гравців. Йдеться, зокрема, про збереження в Кабміні Арсена Авакова та кримінальна недоторканість для Яценюка.

- Тепер Яценюк розуміє, що якщо просто так піде з посади на нього посипляться кримінальні справи, а фракцію його розірвуть на шматки, - каже один зі співрозмовників з "Народного фронту" і додає: поки прем'єр не розумітиме своїх "гарантій", його команда не голосуватиме за жодний із варіантів Банкової. А Яценюк, відповідно, залишатиметься на посаді до вересня.

У парламенті ж заговорили про те, що затягування політичних перемовин спричинене й тим, що команда президента, як і прем'єра, боїться втратити контроль над грошовими потоками і нести політичну відповідальність за непопулярні рішення.

- У нас же немає політики, це просто бізнес на політиці… Хтось буде сидіти головним на потоках. От і виникає питання: це будуть прем'єрські люди чи президентські, - зазначає Віктор Чумак.

- Це – кішки-мишки… Той (Яценюк – ред.) розуміє, що в парламенті немає голосів на нового прем'єра, і грає в цьому, а ті (команда президента – ред.) – хочуть поки що зняти його, а там, мовляв, як Бог дасть, когось призначимо, - додає він.

- Ми обмокаємо одне одного лайном, ще так тижнів два і наші рейтинги (БПП і «Народного фронту» - ред.) обнуляться… А тоді можливий буде лише один варіант – дострокові вибори, - каже нардеп від БПП.

Правда, позиція Адміністрації президента щодо дострокових виборів на сьогодні категорична: їх не повинно бути. Більш того, пом'якшала риторика з цього приводу і в "Самопомочі" та радикалів. Єдиною, хто продовжує наполягати на розпуску парламенту, залишається команда Юлії Тимошенко.

Садовий: примітивний піар

У переддень засідання парламенту – 14 березня – на Банковій планувалась зустріч Петра Порошенка з лідерами фракцій і груп. Передувала цьому розмова президента з головою партії «Самопоміч» Андрієм Садовим та її парламентським лідером Олегом Березюком. Запрошення меру Львова, за даними LB.ua, надійшло з АП напередодні з формулюванням: «для політичних консультацій».

Прямуючи на Банкову, представники «Самопомочі» дізнались про заяву прес-секретаря Святослава Цеголка, мовляв, Садового бачать одним із кандидатів у прем’єри. Хоча під час самої зустрічі жодної конкретної пропозиції з уст президента на адресу очільника Львова не послідувало.

- Можете і ви почати формування (уряду – ред.), казав (Порошенко – ред.), наприклад, ви, Андрій, чи Гройсман, чи хто завгодно… Я зі всіма готовий працювати, - переказує фразу президента один із представників «Самопомочі».

До преси Садовий вийшов з офіційною заявою: прем’єр має мати підтримку в парламенті, більшість від Парламенту, а в «Самопомочі» лише 26 депутатів.

Фото: Макс Требухов

- Є найбільші фракції в Парламенті: фракція «БПП» та фракція «Народний фронт». Вони зобов’язані пропонувати свої варіанти і не «спихувати» це на «Самопоміч». Вони наробили невідомо що, в країні біда, а тепер – «Самопоміч», рятуйте ситуацію. Чим? Парламентом, який міняє свою позицію з ранку на обід, тому що та позиція координується людьми, які не є в Парламенті? Коли олігархи підкеровують? - обурювався Садовий.

І «виписав» рецепт виходу з політичної кризи: 1) ухвалення закону про вибори за пропорційною системою та відкритими списками, 2) зміна членів ЦВК, 3) призначення нового Генпрокурора.

- Садовий – це був піар-хід. Цією відмовою брати на себе відповідальність за уряд і країну в цілому тепер махатимуть всі, кому не лінь, перед виборами. А рейтинги його і «Самопомочі» таки постраждають… - переконаний один із нардепів БПП.

Продовження епопеї навколо Садового-прем’єра відбулося з парламентської трибуни 15 березня. Лідер БПП Юрій Луценко звинуватив «Самопоміч» у похороненні ідеї технократичного уряду, зважаючи на відмову фракції повернутися в коаліцію під будь-який новий уряд.

- Думаю, що своє гасло «Візьми і зроби» після відмови Садового бути прем’єром, а фракції – вступити в будь-яку коаліцію, слід поміняти на нове: «Здрастуй, Кролик, третій рік! - закінчив виступ Луценко.

Фото: Макс Треубхов

- У Луценка – певна особиста злість на Яценюка… Якось на засіданні погоджувальної ради він розповідав: а ви знаєте, що перші презервативи робили з кишок кролика… Очікував, що цей жарт хтось зрозуміє, але всі дивились на нього зі здивуванням, що це дозволяє собі голова найбільшої фракції, - рефлексує на фразу Луценка з трибуни один із нардепів «Народного фронту».

У команді Порошенка кажуть, Луценко сердиться на самого главу держави, що той не може вирішити питання з Яценюком стільки часу...

Олег Березюк вважає, що своєю заявою Луценко «відкрив карти» задумів керівництва політсили. «Сьогодні виступ голови фракції БПП з трибуни розкрив, мені здається зарано, вчорашній задум. Дуже примітивний. Виявляється, всі дуже хотіли технократичний уряд, а «Самопоміч» все розвалила. Так от, повторюю, «Самопоміч» вчора і сьогодні чітко сказала, що за умови дуже простих умов ми готові розглянути питання, залишаючись в опозиції, підтримати технократичний уряд», - сказав Березюк, нагадавши три вимоги Садового.

На запитання, чому Садовому пропонували посаду прем’єру, коли цілком очевидною була його відмова, лідер фракції «Самопоміч» додає: «Це – примітивний піар, відвертання уваги... Димова шашка, яка мала відвернути вашу увагу від нагальної проблеми: чому уряд не йде у відставку, не маючи підтримки у людей і не маючи реального плану дій».

Що ж вимог "Самопомочі", то наразі Банкова готова виконати одну з них - щодо заміни Генпрокурора. Попри те, що Віктор Шокін сьогодні повернувся на роботу, як пишуть ЗМІ, залишати його на посаді президент, скоріше за все, не буде. І серед потенційних кандидатів на заміну Шокіну називають Юрія Луценка та в.о. генпрокурора (за період відсутності Шокіна) Сергія Горбатюка. На підтримку останнього вже навіть вступилась група "єврооптимістів". Правда, 226 голосів у залі парламенту ні "під Шокіна", ні "під Горбатюка" наразі не назбирається. І не назбирається аж до того моменту, поки не вирішиться питання з Урядом. 

Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram