ГоловнаПолітика

Гройсман назвав фракції, які повинні створити нову коаліцію

Гройсман назвав фракції, які повинні створити нову коаліцію
Фото: 24tv.ua

Спікер Верховної Ради Володимир Гройсман вважає, що фракції "Блок Петра Порошенка", "Народний фронт", "Самопоміч", "Радикальна партія" та "Батьківщина" повинні відшукати формат для створення нової коаліції в парламенті.

Про це він сказав в ефірі "1+1".

"Я вважаю, що коаліція повинна бути створена або відформатована, або перезавантажена тими фракціями, які входили в коаліцію "Європейська Україна". Вважаю це абсолютно принциповим. Ми повинні сформувати коаліцію з проєвропейських демократичних сил. "Блок Петра Порошенка", "Народний фронт", "Самопоміч", партія Олега Ляшка та "Батьківщина", - сказав він.

Спікер Верховної Ради заявив, що всередині цих п'яти фракцій "треба знаходити формат рішень, який дозволить створити коаліцію".

Нагадаємо, вранці 19 лютого голова Верховної Ради Володимир Гройсман офіційно оголосив про вихід фракції "Самопоміч" з коаліції. 18 лютого спікер зачитав заяву "Батьківщини" про вихід з парламентської більшості. Однак виявилося, що про вихід фракції Радикальної партії з коаліції оофіційно оголошено не було.

Коаліція може існувати доти, доки під документом про її створення є підписи 226 народних депутатів. У фракціях Блок Петра Порошенка, "Народний фронт" і Радикальна партія Олега Ляшка разом 238 депутатів. Крім того, підписи низки депутатів, яких виключили з фракцій коаліції, наприклад Анни Гопко, залишаються під коаліційною угодою.

Перший віце-спікер Верховної Ради Андрій Парубій 19 лютого перед відходом парламенту на тритижневу перерву заявив, що під коаліційною угодою стоїть більше 226 підписів.

Якщо протягом місяця з моменту юридичного розпаду коаліції нову більшість не буде сформовано, Президент отримає право розпуску парламенту. Однак цим правом він може не скористатися. Петро Порошенко вже заявив, що розпустить парламент лише в крайньому випадку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram