ГоловнаПолітика

Європейська ракета з українським двигуном вивела на орбіту космічний зонд

Україна зробила внесок у проект запуску космічної обсерваторії.

3 грудня 2015 року о 6:04 за київським часом із космодрому Куру у Французькій Гвіані відбувся успішний пуск європейської ракети-носія легкого класу "Вега" з космічним апаратом LISA Pathfinder.

Ракету-носій "Вега" розробило Європейське космічне агентство (ESA) спільно з Італійським космічним агентством (ASI).

Маршовий двигун для 4-го ступеня ракети-носія RD-868P розробило українське держпідприємство "Конструкторське бюро "Південне" ім. Янгеля" і виготовило ДП "Виробниче об'єднання "Південний машинобудівний завод ім. Макарова", повідомляє Держагентство України з питань космосу. На це також звертає увагу у своєму фейсбуці Президент Петро Порошенко.

Цей пуск став шостим у рамках програми "Вега" і третім 2015 року.

LISA Pathfinder - космічний зонд Європейського космічного агентства, який повинен протестувати технології, необхідні для запланованого на 2034 рік запуску обсерваторії evolved Laser Interferometer Space Antenna (eLISA), яка буде реєструвати гравітаційні хвилі.

LISA Pathfinder є своєрідною "пробною кулею" у великому проекті зі створення LISA, космічної системи для пошуку гравітаційних хвиль, ініційованому 2001 року спільними зусиллями НАСА і Європейського космічного агентства.

Гравітаційні хвилі вперше були відзначені в загальній теорії відносності Альбертом Ейнштейном майже століття тому, вважають, що вони відповідальні за всі явища, що відбуваються у Всесвіті: починаючи від злиття чорних дір чи притягання планет до своїх зірок і закінчуючи самим Великим вибухом.

На сайті Держагентства з питань космосу доступна статистика пусків ракет-носіїв, здійснених за участю українських підприємств.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram