ГоловнаПолітика

Партія Порошенка: злиття і поглинання

Партія УДАР "влилась" в "Блок Петра Порошенка "Солідарність". Напередодні відбувся з'їзд останньої, де для цього провели всі технічні процедури. Втім, наразі до складу президентської сили увійшло лише 19 "ударівців", в тому числі і Віталій Кличко, який відтепер очолюватиме БПП замість Юрія Луценка.

Кілька тижнів тому формат об'єднання був письмово погоджений між Віталієм Кличком і Петром Порошенком. Узгоджений і формат участі у місцевих виборах, про що раніше писав LB.ua. Однак, для чималої кількості членів кличківської партії такий політичний пазл викликав критику і незадоволення. Обурення посилювалось у зв’язку з тим, що Кличко навіть не повідомив соратникам про своє рішення особисто. Всередині політсили виник бунт: окремі члени УДАРу уже публічно заявили про вихід з партії.

Репортаж LB.ua з об’єднавчого з’їзду партії "БПП "Солідарність".

Фото: Макс Требухов

З 10 ранку у п'ятницю, 28 серпня, у так званому Холі Чемпіонів Національного спорткомплексу «Олімпійський», де проводився з’їзд БПП, було досить людно. Запрошені і делегати потроху визначалися з місцями в залі. «Мене посадили тут скраєчку», - показав місце, де буде сидіти, один із нардепів БПП, який прибув на з'їзд в якості гостя, і пожартував: «Щоб не проголосував проти (об'єднання - ред.)...».

На запитання, як він оцінює «вливання» УДАРу, лише знизав плечима і кивнув на «Народний фронт», мовляв, «з кличківцями (об'єднуватися — ред.) - ще куди не йшло, а от з «народнофронтівцями» буде складніше».

Власне, тема можливого об’єднання з «Народним фронтом» часто звучала серед присутніх на з'їзді БПП, зважаючи на те, що за кілька днів до злиття УДАРу з БПП LB.ua повідомив про приєднання до президентської політсили і партії Арсенія Яценюка. Більше того, перші особи держави вже підписали відповідну угоду і навіть визначилися з членами так званої Стратегічної ради, котра й займатиметься процесом об’єднання і координації роботи партій з цього приводу.

«Ми завжди критикували одне одного, плюс, чому повинні брати на себе антирейтинг Яценюка», - обурювався інший нардеп від БПП (позапартійний).

Більше того, об'єднання фракцій БПП і «Народного фронту» в парламенті навіть з процедурної сторони виглядає досить складним, пояснює нардеп від БПП, в минулому голова Комітету виборців України Олександр Черненко. За його словами, для цього потрібно розпустити коаліцію, ліквідувати фракцію НФ, а її депутатів в статусі позафракційних приймати до БПП. Правда, в керівництві партії Петра Порошенка про об’єднання з «Народним фронтом» заявляли наступне: «Як тільки дозріють у «Народному фронті» до цієї ідеї, все буде гарно», - заявив Юрій Луценко журналістам перед початком з’їзду.

***

Настрої чи то «порошенківців», чи то «кличківців» щодо об’єднання були неоднозначні. Частина заявляла про необхідність єдності демократичних сил і нагадувала, що процес об'єднання вже відбувся між цими політсилами перед президентськими виборами. Інші – відмовчувались. І лише окремі нардепи групи УДАР в фракції БПП публічно виступали проти. Так, ще вранці у день з’їзду своє незадоволення публічно висловив в Facebook Єгор Фірсов, який не прийшов в НСК «Олімпійський».

«Сьогодні досить сумний день для мене. У ці хвилини проходить з'їзд, на якому УДАР і «Солідарність» повинні об'єднатися. А якщо говорити точніше - політсила президента збирається просто поглинути УДАР, після чого партія, якій я віддав стільки років і емоцій, просто зникне і стане частиною історії… Партійний квиток «Солідарності» мені не потрібен - вступати в цю силу я не буду!» - написав він.

У коментарі LB.ua нардеп заявив, що така заява не є свідченням того, що він збирається вступати в іншу партію, хоча, зізнається, що після оприлюднення своєї позиції до нього звернулось декілька лідерів політичних партій з подібною пропозицією. «З фракції виходити не збираюсь, як і з коаліції. Працюватиму як позапартійний…», - зазначив він.

Фактично вслід за Фірсовим склав повноваження голови Дніпропетровської облорганізації УДАРу Руслан Колесніков. За даними LB.ua, у Колеснікова виник конфлікт з Павелком – одним із заступників голови фракції БПП і президентом Федерації футболу України – на етапі узгодження списку на місцевих виборах, мовляв, «Павелка не зацікавило, кого УДАР пропонує, він казав: «давайте ресурси».

Фото зроблене на з'їзді
Фото: Facebook Руслан Колесников
Фото зроблене на з'їзді

«Це не одноосібне моє рішення, після довгих консультацій з членами партії нами було прийнято таке рішення, скажу більше - наша команда повністю виходить з об'єднавчого процесу з партією Порошенка… Дніпропетровська команда партії Порошенка дуже чітко дала зрозуміти, що не збирається дотримуватися домовленостей. Але найголовніше - вони не збираються працювати відкрито і прозоро. Питання до команди Андрія Павелка залишаються…», - пояснив своє рішення Колесніков в Facebook.

Окремі конфліктні ситуації виникли і в інших регіонах. Зокрема, в Рівному і Херсоні між керівництвом місцевих осередків УДАРу існує конфлікт з губернаторами, яких призначали на посаду за рекомендаціями Віталія Ковальчука – колишнього ідеолога партії УДАР, в якого виникли суперечності з Кличком, і наразі він працює в Адміністрації президента.

Фото: http://news.liga.net

Негативну позицію щодо об’єднання відстоювала і колега Фірсова по фракції Наталія Новак: «Ми пам'ятаємо «Нашу Україну», яка зібрала під своїм брендом чимало партій… Навіть якщо не буде в БПП політичних конкурентів, розчистять вони політичне поле, все одно рано чи пізно з’явиться опозиція, формуватимуться нові політичні партії».

На запитання, чи спілкувалась вона з Кличком, Новак відповіла: «От щойно поспілкувалась (сміється - ред.)... В нього - гарний настрій. Він вважає це (об’єднання – ред.) свого роду перемогою. Як на мене, заради Києва, місцевих виборів у столиці партія УДАР була покладена до ніг Порошенка. І якщо Віталій Володимирович навіть очолить БПП «Солідарність», ми розуміємо, хто фактично буде керівником президентської партії».

Тим часом, у зал прийшов ще один критик об’єднання Віктор Чумак. До нього періодично підходили керівники обласних організацій УДАРу. «Це – зливання брендів… Як BMW і Audi», - сміючись, казав він соратникам по партії. Після нетривалих перемовин нардеп пішов зі з’їзду. А згодом один зі співрозмовників LB.ua серед УДАРівців у парламенті розповів, що Чумак планує формування нової партії із незадоволених «злиттям» із БПП.

***

Разом з тим, серед УДАРівців є й прихильники об'єднання з БПП. «В країні відбуваються надскладні процеси, нам треба займатися не політичними амбіціями, а об'єднатись навколо однієї мети — це припинення війни і економічне зростання в країні для євроінтеграції. В нас повністю співпадають цілі і завдання партії. Ми майже рік в одній фракції. Досить конструктивно працюємо, є певні розбіжності, але їх можна назвати хіба що робочими», - прокоментував LB.ua «ударівець» і нардеп від БПП Сергій Алєксєєв.

Хоча він підтвердив, що жодних з’їздів УДАР не проводив для внутріпартійного обговорення та ухвалення рішення щодо процесу об’єднання. Напередодні – 27 серпня – «відбувались лише окремі зустрічі і консультації».

Фото: Макс Требухов

Позитиви в об’єднанні з БПП назвав і співголова фракції «УДАР-Солідарність» в Київраді Андрій Странніков: «Ми задекларували співпрацю ще з минулого року, пройшли дуже вдалу кампанію міського голови і Київради в минулому році, на парламентських виборах, пропрацювали як єдиний монолітній організм у Київраді, який не втратив жодного штика, де не було сварок, конфліктів… Тому в мене абсолютно позитивне ставлення до цього процесу і, тим паче, це – абсолютно логічно».

А незадоволення окремих співпартійців Странніков пояснив «людським фактором».

Тим часом у залі заповнювались місця і з’їзд розпочався. За столом на сцені сидів ще чинний глава БПП Юрій Луценко. По обидва боки – Ігор Кононенко та Максим Саврасов (обоє в минулому – депутати Київради від Блоку Леоніда Черновецького).

Після узгодження технічних питань Луценко оголосив про вступ Віталія Кличка і 18 «ударівців» до «БПП «Солідарність». У президію приєднався мер столиці та двоє УДАРівців.

Фото: Макс Требухов

Після пафосних промов Луценка і Кличка делегати БПП проголосували за останнього як керівника партії. «Багатьох обурювало, що головою партії потрібно обрати Кличка. Тепер всі його «промахи» асоціюватимуть з БПП», - сказав один із нардепів президентської фракції.

«Безумовно, нашим лідером був Юрій Луценко і сьогодні він нам ближчий, - погодився нардеп від БПП Олексій Гончаренко. – Втім, ми поважаємо і Віталія Кличка і розуміємо, що для об'єднання хтось повинен уступити. Я спілкувався з Юрієм Віталієвичем (Луценком – реж.), і він сказав, що йому не заважають амбіції, щоби не очолювати партію. Тому конфліктів немає».

Сам Луценко кілька разів впродовж з'їзду, підсміюючись, нагадував Кличку, що тепер йому доведеться вникати в партійні процеси. А тема зміни назви партії викликала між ними словесну перепалку. Зокрема, Луценко наполягав винести питання щодо назви партії на наступному етапі з’їзду після того, як місцеві організації партії визначаться в цьому питанні. Він зазначив, що таким чином осередки зможуть визначитися і окрім двох запропонованих назв: партія БПП «УДАР-Солідарність» і партія «УДАР-Солідарність» - можуть вигадати іншу.

Однак, Кличко наполягав, що в назві повинна бути згадка про УДАР: «Політична партія УДАР продовжує свою роботу, продовжує своє існування в новій формі, об'єднавшись з політичною партією «Солідарність», де має спільну назву «УДАР-Солідарність». На цю тему ми вже дискутували. Дуже дивно зараз чути, що може бути інша назва...».

«Коли на наступному етапі з'їзду у вас, Віталій Володимирович, в першому ряду сядуть люди зі значками «Народного фронту», тоді я подивлюсь на цю назву. Я вже прикинув абревіатуру, бо БППУС я ще можу вимовити, а коли туди ще вставити букви «н» і «ф»...», - звернувся до Кличка Луценко, а залом покотився сміх.

«Потім будете ходити і дискутувати з керівниками організацій…», - сказав Кличко.

«Тепер у мене є велике щастя, до них підете ви, Віталій Володимирович», - продовжував дискусію Луценко.

«Я з ними зможу домовитись», - поставив крапку в словесній перепалці Кличко.

Фото: Макс Требухов

Делегати з’їзду підтримали пропозицію Луценка щодо обговорення питання ребрендингу партії на рівні місцевих організацій. За словами заступника голови фракції БПП у парламенті Ігора Кононенка, остаточно питання перейменування партії вирішуватиметься вже після місцевих виборів. Він зауважив, що в Україні є 650 осередків партії «Солідарність» і понад 300 – УДАРу. Повна ліквідація УДАРу і злиття з БПП на рівні місцевих осередків запланована до 1 грудня цього року.

***

Прихід Президента на з’їзд затягнувся на майже годину. Вийшовши на трибуну, він довго розповідав про важливість об’єднання УДАРу і БПП, російську агресію і конституційну реформу. Його виступ був достатньо емоційним, зокрема, щодо Конституції.

Говорячи про особливий статус в окремих регіонах, він зазначив, стаття 92 Основного закону передбачає, що виключно законами встановлюється статус Києва як столиці і статуси окремих міст. А потім сказав, що Запорізька облрада звернулася до нього для надання їй особливого статусу.

«Ні! Ніякої федералізації і ніяких статусів!» - крикнув Порошенко і стукнув кулаком по трибуні. В залі почали аплодувати.

Фото: Макс Требухов

Президент зазначив, що в проекті змін до Конституції, який парламент має розглянути 31 серпня, стаття 92 скасовується.

До речі, Порошенко говорив про звернення Запорізької облради, прийняте на сесії 27 серпня, в якому депутати просять ухвалити законопроект «Про спеціальний правовий режим застосування норм законодавства України в соціально-економічній, бюджетній та інших галузях на територіях з ускладненою екологічною ситуацією». Цей документ пропонує залишати Запорізької області більше надходжень від податків.

У контексті конституційних змін президент згадав про дві парламентські фракції, які не голосували за включення до порядку денного змін до Конституції в частині децентралізації, маючи на увазі «Самопоміч» і Радикальну партію.

«Хто проти змін до Конституції? Путін і два керівника фракції в Раді. І я впевнений, що в них – різна мотивація. Двох останніх ми переконаємо, а Путіна до уваги брати не будемо», - знову з емоційним надривом сказав він.

Не забув згадати і про місцеві вибори. «Переконаний, «маршал Гречка» більше ніколи не повинен брати участь в українських виборах», - наголосив президент, а присутні партійці і депутати знову зааплодували йому. В тому числі і Сергій Березенко, який виграв вибори в Чернігові 26 липня цього року і відзначився застосуванням підкупу.

«Я буду за вас вболівати, але не агітувати, я буду чесним рефері», - завершив свій виступ Порошенко і, потиснувши руки, тим, хто сидів у президії, покинув зал.

***

Обговорення одного з останніх питань порядку денного – обрання складу Центральної ради партії – викликало обурення в нардепа групи УДАР фракції БПП Валерія Пацкана. У переліку із 50 осіб, який зачитував Луценко, значився, зокрема, той же Сергій Березенко, син Петра Порошенка Олексій, кум Кличка Артур Палатний і колишній регіонал Владислав Атрошенко, що голосував за «закони 16 січня». Після запитання Луценка: «Чи є заперечення стосовно членів ради?», Пацкан нагадав про колишнього регіонала. «Наскільки я знаю, Атрошенко ніколи регіоналом не був. І зараз він – член Блоку Петра Порошенка», - відповів Луценко. Після репліки Пацкана на нього пристально подивився Кличко.

«Я висловив свою позицію, - сказав LB.ua «ударівець». – А тепер зі мною хочуть спілкуватись Луценко і Кличко».

Фото: Макс Требухов

Втім, жодну критику не підтримали партійці БПП і проголосували за озвучений Луценком список ради партії.

«У політиці треба показувати свою позицію, а людина продалась за посаду, - виходячи після закінчення з'їзду, каже LB.ua один з УДАРівців, маючи на увазі Кличка. - Він був сильний нами, командою, а тепер в нього її немає. От він проштрафиться - його й звідси викинуть».

Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram