ГоловнаСвіт

Європарламент позбавив Росію статусу стратегічного партнера

Ухвалена ЄП резолюція не має законодавчого характеру.

Європарламент у середу ухвалив резолюцію, в якій визнав, що Росія в результаті своїх дій у Криму, на сході України більше не може вважатися стратегічним партнером ЄС.

Як повідомив у "Твіттер" євродепутат Яцек Саріуш-Вольський, за ухвалення резолюції проголосували 494 депутати, проти - 135.

"Доповідь Європейського парламенту про стан відносин Росія-ЄС щойно ухвалено: 494 - за, проти - 135", - написав Саріуш-Вольський.

Проект підготували за доповіддю євродепутата від Литви Габріелюса Ландсбергіса, онука колишнього спікера литовського Сейму. В резолюції наголошено, що Росія "свідомо порушує принципи демократії, фундаментальні цінності правової держави і міжнародного права". Також наголошено, що "Росія відкрито протиставляє себе демократичній міжнародній спільноті і її правопорядку, зокрема намагаючись силою перекроїти європейські кордони".

У цьому контексті Євросоюзу, на думку європарламентарів, потрібно якомога швидше прийняти план "термінового непримусового втручання, щоб протистояти політиці агресії та розділення, яку проводить Росія".

"Відносини між ЄС і Росією повинні відтепер бути засновані на повазі до міжнародного права і діалогу, в рамках якого ЄС готовий відновити і розвивати співпрацю з російською владою в низці конкретних галузей, що становлять спільний інтерес", - рекомендують європейські законодавці.

"Відновлення співпраці можна розглянути, якщо Росія буде поважати територіальну цілісність і суверенітет України, включаючи Крим, неухильно виконає мінські угоди (що включає повний контроль кордону українською владою, беззаперечне виведення російських військ і озброєнь і негайне припинення допомоги повстанським групам), припинить військові та інші дії, які вона здійснює з метою дестабілізації кордонів країн ЄС", - йдеться в тексті резолюції.

У резолюції Європарламенту також сказано, що європейські законодавці переконані, що тільки неухильне виконання європейського законодавства в галузі енергетики, особливо "третього енергетичного пакета", а також формування внутрішнього енергетичного ринку ЄС дозволить протистояти використанню Росією енергоресурсів "для політичного тиску" на деяких членів ЄС і кандидатів у нього.

Європарламент зажадав від Єврокомісії "невідкладно виділити достатні кошти на конкретні проекти, покликані протистояти російській пропаганді всередині і поза ЄС і давати об'єктивну інформацію широкій публіці у країнах "Східного партнерства". Запропоновано також виділити фінансування для створення "російськомовних ЗМІ, які могли б конкурувати з російськими ЗМІ, що перебувають під державним контролем, щоб дати російськомовному населенню надійні і незалежні джерела інформації".

Водночас євродепутати "глибоко стурбовані активізацією контактів і співпрацею між популістськими, фашистськими, ультраправими партіями ЄС і націоналістичними силами Росії при потуранні російської влади", а також існує "фінансова підтримка, яку Росія надає радикальним і екстремістським партіям у країнах ЄС". Інститути ЄС повинні протистояти загрозі створення "націоналістичного інтернаціоналу", йдеться в резолюції.

Запропоновано сформувати механізм, покликаний збирати й оприлюднювати інформацію про фінансову, політичну та технічну підтримки Росією політичних партій та інших організацій у ЄС. Проект резолюції пропонує прийняти згодом закон, що забороняє фінансування європейських політичних партій політичними та економічними організаціями, що перебувають поза ЄС. Проте під час голосування була прийнята усна поправка про заміну терміна "заборона" на "прозорість".

Прийнята Європарламентом в середу резолюція не має законодавчого характеру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram