ГоловнаСвіт

Саудівська Аравія допустила можливість сухопутної інтервенції в Ємен

Жертвами обстрілів з боку єменських повстанців стали 10 саудівців.

Саудівська Аравія допустила можливість сухопутної інтервенції в Ємен
Фото: wfhsmiddleeast.wikispaces.com

Саудівська Аравія може розпочати сухопутну кампанію проти шиїтських повстанців-хуситів у Ємені.

Про це заявив бригадний генерал Ахмед аль-Асир (Ahmed al-Asiri) - офіційний представник коаліції, котра бореться з єменськими повстанцями, інформує агентство Рейтер.

За його словами, коаліція розглядає всі варіанти для знешкодження артилерійських ударів хуситів із території Ємену по Саудівській Аравії.

До речі, держсекретар США Джон Керрі в Ер-Ріяді проводить переговори про припинення бомбардування позицій хуситів у Ємені. На думку американської сторони, це необхідно, щоб доправити гуманітарну допомогу. Як повідомляє Рейтер, згодом Саудівська Аравія запропонувала оголосити п'ятиденне перемир'я для забезпечення потребуючих.

Крім того, Керрі провів зустріч з президентом Ємену у вигнанні Абд Раббу Мансуром Хаді. Також американський дипломат поговорить із королем Саудівської Аравії Салманом.

7 травня хусити заявили, що обстріляли з артилерії саудівський об'єкт ППО на північ від Наджрана, убивши вісьмох осіб. Окрім того, в результаті артилерійського обстрілу загинули двоє саудівців у провінції Джизан.

6 травня влада Ємену у вигнанні закликала міжнародну спільноту провести сухопутну операцію в країні проти хуситів. Зокрема, вона вважає, що важливо ввести військовий контингент у міста Аден і Таїз.

5 травня шиїтські повстанці зробили кілька пострілів у бік Саудівської Аравії, королівська армія відкрила вогонь у відповідь.

Раніше, 21 квітня, міжнародна коаліція заявила про закінчення військової операції "Буря рішучості" у зв'язку з досягненням "своїх цілей у Ємені". Замість неї було розпочато операцію "Відродження надії", метою якої названо боротьбу з тероризмом.

Шиїтські повстанці-хусити, не задоволені владою Ємену, захопили столицю на початку 2015 року. Після цього президент Абд Раббу Мансур Хаді втік до Саудівської Аравії. Наприкінці березня коаліція, очолювана Саудівською Аравією, почала військову кампанію проти хуситів, аби повернути владу Хаді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram