ГоловнаПолітика

Рада дозволила нову мобілізацію

Загальна кількість мобілізованих становитиме близько 100 тисяч осіб

Рада дозволила нову мобілізацію
Фото: Макс Левин

Верховна Рада дозволила провести нову хвилю мобілізації.

За законопроект №1743, яким затверджується відповідний указ президента, проголосували сьогодні 268 депутатів Верховної Ради.

Часткову мобілізацію проводитимуть у три черги впродовж 210 днів. Загальна кількість мобілізованих становитиме близько 100 тисяч осіб, половину з яких призвуть в армію протягом першої черги.

Одночасно з 18 березня по 1 травня заплановано провести демобілізацію військових, яких призвали на службу під час першої черги мобілізації 2014 року.

13 січня перший заступник начальника Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генштабу Збройних сил Володимир Талалай розповів, що призову за мобілізацією підлягатимуть громадяни України віком від 25-ти до 60 років (чоловіки) і від 25-ти до 50-ти (жінки). Про це пише "ЛІГАБізнесІнформ".

Передусім призвуть громадян, які мають військову підготовку, служили в армії й отримали військову спеціальність: танкісти, артилеристи, фахівці протиповітряної оборони, зв'язківці, ремонтники, техніки різних напрямків.

Не підлягають мобілізації громадяни, які мають під опікою трьох і більше дітей віком до 18 років, і ті, хто оформив опіку над непрацездатними родичами. Не призвуть заброньованих за підприємствами, студентів та аспірантів денної форми навчання, жителів окупованих територій, священиків і нардепів. Також не мобілізують громадян, визнаних непридатними до несення військової служби за станом здоров'я.

Мобілізованих готуватимуть близько 50 діб. Перший етап (10 діб) - загальновійськова підготовка для офіцерів, сержантів і солдатів. Після цього проведуть професійну підготовку за військовою спеціальністю громадянина (26 діб). Останній етап - бойове злагодження у військових частинах за розподілом (до 15 діб).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram