ГоловнаПолітика

Рада усунула перешкоду для заочного засудження Януковича

В ухвалений восени закон внесли зміни

 Рада усунула перешкоду для заочного засудження Януковича
Фото: EPA/UPG

Верховна Рада усунула перешкоду в законодавстві для заочного засудження екс-президента-втікача Віктора Януковича і його оточення.

Відповідний законопроект №1767 підтримав 251 народний депутат.

Восени 2014 року Рада ввела норму про заочне правосуддя для підозрюваних, які переховуються від слідства за межами України. За допомогою цього закону Україна планувала засудити Януковича і членів його уряду, які втекли з країни.

Пізніше Генпрокуратура України заявила, що закон приймався поспіхом і в ньому було допущено помилки, які не дозволяють почати суд над Януковичем. Закон передбачав обов'язкову вимогу для початку заочного суду - точну вказівку слідством місця перебування підозрюваного за кордоном. Генпрокуратура скаржилася, що слідство не може отримати від Росії підтвердження знаходження на її території підозрюваних українських екс-чиновників.

Ухвалений у четвер Радою закон вносить зміни у механізм застосування заочного судочинства. Зокрема, слідство тепер не зобов'язане доводити точне місцезнаходження підозрюваного за кордоном. Тепер для цього достатньо встановити факт ухилення підозрюваного від слідства і оголошення його в міжнародний або міждержавний розшук.

"Цей закон спрямований на удосконалення процедури заочного кримінального провадження стосовно тих осіб, які фактично розкрадали державний бюджет і ховаються за кордоном. Йдеться про Януковича і його оточення", - сказав міністр юстиції Павло Петренко на засіданні парламенту перед голосуванням за законопроект.

Крім цього, закон у разі ухилення від слідства підозрюваного, який перебуває на непідконтрольній або окупованій території України, в разі оголошення його в розшук також дозволяє застосовувати заочне правосуддя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram