ГоловнаПолітика

Закон про можливість заочно судити Януковича і його соратників набув чинності

Судовий розгляд може здійснюватися за відсутності обвинуваченого

Закон про можливість заочно судити Януковича і його соратників набув чинності
Фото: EPA/UPG

Закон, яким дозволено заочно засуджувати й конфіскувати майно осіб, які перебувають у міжнародному розшуку за злочини проти України, набув чинності.

Текст закону опубліковано в офіційній парламентській газеті "Голос України" за 30 жовтня, він набуває чинності наступного дня після опублікування.

Законопроект передбачає, що конфіскація майна може бути покаранням за дії, спрямовані на силову зміну чи повалення конституційного ладу; зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України, життя державного чи громадського діяча; державну зраду; диверсію; шпигунство; теракт, включаючи заклики і залучення інших, створення терористичних організацій; створення незаконних збройних формувань.

Таких осіб більше не можна буде відпускати із СІЗО в разі арешту. Судовий розгляд може здійснюватися за відсутності обвинуваченого.

Крім того, парламент передбачив, що підозрюваною вважають особу, щодо якої складено повідомлення про підозру, однак не вручено через невстановлення місцезнаходження особи.

Нагадаємо, що цей законопроект зокрема скерований проти колишнього президента Віктора Януковича і його соратників, які нині переховуються від правосуддя в Росії та інших країнах.

Голова СБУ Валентин Наливайченко вважає, що цей закон дозволить повернути в державний бюджет України заморожені, арештовані й украдені колишнім керівництвом країни активи та притягнути до відповідальності екс-чиновників-утікачів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram