ГоловнаПолітика

Україна вважає викрадених Росією Савченко і Сенцова політв'язнями

Росія незаконно утримує українців і намагається засудити їх за сфальсифікованими справами

Україна вважає викрадених Росією Савченко і Сенцова політв'язнями

Міністерство закордонних справ вважає заарештованих в Росії українських військових і режисера Олега Сенцова політичними в'язнями.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби МЗС.

"У світлі зусиль російської влади сфальсифікувати справи проти наших співвітчизників, МЗС України вважає їх викрадення і незаконне утримання в РФ політично мотивованим і має всі юридично-правові підстави кваліфікувати Надію Савченко, Олега Сенцова та інших громадян України як політичних в'язнів", - наголошується в ньому.

МЗС підкреслює, що Росія розгорнула системний наступ на права і свободи громадян України, порушуючи універсальні норми і принципи міжнародного права.

Зокрема, відомство нагадує про незаконне утримання Росією і спроби засудити за сфальсифікованими справами Савченко, Сенцова, Геннадія Афанасьєва, Олексія Чірнія, Олександра Кольченка та 6 українських військовослужбовців.

МЗС також відзначає порушення міжнародного права і недопущення українського консула до арештованих.

Так, консула України видалили із судового засідання в п'ятницю за сфабрикованою справою проти українських військовослужбовців, мотивувавши це тим, що судове засідання закрите.

Україна звертається до міжнародного співтовариства із закликом здійснювати подальший тиск на Росію з метою негайного звільнення українців, які були викрадені, незаконно переміщені і досі утримуються в заручниках на російській території.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram