ГоловнаПолітика

Кабмін виділив 109 млн грн на реконструкцію Бортницької станції аерації

1,1 млрд доларів виділить Японія

Кабмін виділив 109 млн грн на реконструкцію Бортницької станції аерації
Фото: helpkiev.org

Уряд виділив 109 млн гривень для фінансування в 2014 році проектних і будівельних робіт з реконструкції Бортницької станції аерації.

Відповідну постанову Кабінет Міністрів прийняв на своєму засіданні 9 липня.

Віце-прем'єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, що кошти виділені за рахунок залишку коштів Державного фонду охорони навколишнього природного середовища, який утворився на 1 січня 2014 року.

Він нагадав, що уряд Японії має намір надати кредит під проект реконструкції станції аерації в розмірі 112 мільярдів ієн (1,1 млрд доларів) за умови співфінансування проекту Кабміном України. Кредит надається на 40 років під 0,1% з можливістю відстрочення платежу на 10 років. Крім того, умовами кредитування передбачено і використання новітніх японських технологій та обладнання.

"Основною умовою кредитування цього проекту урядом Японії є обов'язкове співфінансування українською стороною. Кабінет Міністрів із цим погодився і виділив сьогодні необхідні кошти", - сказав Гройсман.

Він уточнив, що з 109 млн грн виділених коштів 5 млн грн направлять на коригування проектної документації та розробку робочої документації п'ятого пускового комплексу першої черги, 104 млн грн - на реалізацію проекту будівництва п'ятого пускового комплексу першої черги.

За словами Гройсмана, реконструкція Бортницької станції аерації дозволить уникнути техногенної та екологічної катастрофи і розв’яже основні проблеми з очищенням стічних вод та утилізацією осаду на станції.

Нагадаємо, Бортницька станція аерації - єдина очисна споруда стічних вод Києва та прилеглих міст і селищ. На станції проходять очистку всі побутові стічні води, а також стоки промислових підприємств. Основні споруди та обладнання станції вже давно зношені і не відповідають нинішнім нормам очистки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram