ГоловнаПолітика

Amnesty International: влада неохоче розслідує події Майдану через АТО на сході

Слідчі досі не сконтактували з тими, хто скаржився на насильство з боку міліціонерів

Amnesty International: влада неохоче розслідує події Майдану через АТО на сході
Фото: страница vkontakte Тани Мазур

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International зазначає, що нова влада неохоче розслідує події Майдану через політичну доцільність. Про це заявила LB.ua керівник представництва в Україні Тетяна Мазур.

За її словами, Amnesty International стурбована, що українська влада не розслідує індивідуальних скарг на порушення прав людини з боку співробітників міліції оперативно, ефективно та незалежно.

"Amnesty International вже двічі надавала Генеральній прокуратурі список справ, які задокументувала, але у відповідях прокуратура не повідомляла про перебіг справ, окрім факту відкриття виробництва", - заявляє Мазур.

Керівник Amnesty International також зазначає, що з останніх розмов із жертвами тортур з боку представників правоохоронних органів у червні стало зрозуміло, що слідчі досі не сконтактували з тими, хто скаржився на порушення прав людини з боку міліціонерів.

"Є ознаки того, що українська влада може неохоче проводити розслідування з причин політичної доцільності. Нинішня необхідність залучити співробітників Міністерства внутрішніх справ до боротьби з бойовиками на південному сході може зменшити політичну волю для притягнення до відповідальності міліціонерів, які порушували права людини під час Євромайдану", - упевнена Мазур.

Водночас вона вважає, що відсутність розслідування створює клімат безкарності серед міліціонерів. І це закорінена проблема в Україні.

"До того ж злочинів міліціонерів належно не розслідували і до подій Євромайдану. Основна причина відсутності таких розслідувань криється в небажанні прокурорів порушувати кримінальні справи проти міліціонерів, з якими вони співпрацюють на щоденній основі під час розслідування звичайних злочинів. Саме через цей конфлікт інтересів у міліції зараз працюють злочинці, які насолоджуються своєю безкарністю і тим самим заохочують до вседозволеності своїх колег", - заявила Мазур.

Нагадаємо, Верховна Рада має намір звернутися в Міжнародний кримінальний суд у Гаазі, щоб притягнути до відповідальності Віктора Януковича й інших посадових осіб за злочини проти людяності.

У МКС же пояснили, що тільки прокурор МКС ухвалюватиме рішення про початок розслідування, причому держава, яка подала заяву, не може просити переслідувати конкретних осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram