ГоловнаСвіт

Туреччина домагатиметься екстрадиції противника Ердогана зі США

Процедуру реалізують, тільки якщо Анкара надасть докази його провини

Туреччина домагатиметься екстрадиції противника Ердогана зі США
Фетулла Гюлен
Фото: EPA/UPG

Туреччина заявила про намір через суд вимагати від США видачі ісламського богослова-опозиціонера Фетулли Гюлена, який виступає з різкою критикою нинішнього турецького уряду. Про це 30 квітня повідомляє агентство Рейтер.

На думку голови турецького уряду Реджепа Таїпа Ердогана, його колишній соратник і голова руху "Хікмет" Фетулла Гюлен створив у Туреччині паралельну систему управління державою, що складається із судів, поліції та прокуратури, в яких працюють виключно його прихильники. Крім цього, Ердоган звинувачує опозиціонера, який з 1999 року живе в добровільному вигнанні у США, в розпалюванні корупційного скандалу й організації прослуховування телефонів провідних турецьких політиків.

Екстрадиція буде можлива, тільки якщо провину Гюлена буде доведено.

Наприкінці грудня 2013 року в Туреччині розгорівся гучний корупційний скандал. Тоді турецька поліція провела масштабну операцію у справі про корупцію, заарештувала кілька десятків людей, зокрема відомих бізнесменів і високих посадовців із близького оточення Ердогана. Прем'єр відповів на ці дії масовими звільненнями поліцейських і суддів. Сам він стверджував, що це було зроблено в рамках кампанії викорінення підривної діяльності "паралельної держави".

Згодом Ердоган спробував заблокувати доступ у Twitter і YouTube, пояснивши заборону на користування цими ресурсами поширенням в них антиурядової інформації.

На думку деяких аналітиків, нинішній турецький уряд ставиться до будь-якої критики вкрай негативно. Наприклад, у вівторок Ердоган звинуватив президента Німеччини Йоахіма Гаука у втручанні у внутрішні справи Туреччини.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram