ГоловнаПолітика

Росія може видати Україні підозрюваного в побитті Чорновол

Зінченка затримали в Москві 5 лютого

Росія може видати Україні підозрюваного в побитті Чорновол
Фото: ipress.ua

У Генеральній прокуратурі Росії підтвердили факт арешту в Москві і запуску процедури екстрадиції громадянина України Андрія Зінченка, підозрюваного в побитті журналістки Тетяни Чорновол.

"Зараз у Генпрокуратурі РФ щодо Зінченко проводиться екстрадиційна перевірка, за результатами якої, відповідно до норм міжнародного права і російського законодавства, буде ухвалено рішення про видачу Зінченка українським колегам", - заявила офіційний представник наглядового відомства Марина Гриднєва, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За російським законодавством, інкриміновані Зінченкові дії є кримінально караними і відповідають п. "а" ч. 3 ст. 111 КК РФ (навмисне заподіяння тяжкої шкоди здоров'ю, вчинене з хуліганських спонукань групою осіб).

"Вказаний злочин належить до категорії особливо тяжких. Строк давності притягнення до кримінальної відповідальності не минув", - наголосила Гриднєва.

5 лютого цього року в Москві співробітниками ГУУР МВС Росії був затриманий громадянин України Зінченко "у зв'язку з його перебуванням у міждержавному розшуку, оголошеному правоохоронними органами України".

"Зінченка підозрюють у скоєнні в грудні 2013 року на території України хуліганства, вчиненого групою осіб (ч. 1 ст. 296 КК України), а також умисного тяжкого тілесного ушкодження (ч. 1 ст. 121 КК України)", - повідомила Гриднєва.

14 січня суд Києва обрав йому запобіжним заходом утримання під вартою.

У свою чергу 6 лютого Бабушкінський районний суд Москви застосував до українця як запобіжний захід взяття під варту на термін 40 діб.

Нагадаємо, раніше в ГПУ повідомили, що розслідування справи про побиття Чорновол завершено - на журналістку нібито напали з хуліганських спонукань за те, що вона підрізала автомобіль на дорозі. У побитті звинувачують Романа Залюбовського та Сергія Котенка, яких утримують під вартою. Третього підозрюваного Андрія Зінченка затримали в Москві, вирішується питання про його екстрадицію. Ще двоє підозрюваних слідством не встановлені. Чорновол побили в ніч на 25 грудня 2013 року. Міліція почала кримінальне провадження за ч.2 ст.296 КК України (хуліганство), після допиту Чорновол 26 грудня виробництво було додатково кваліфіковано за ч. 2 статті 121 КК України (нанесення тяжких тілесних ушкоджень).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram