ГоловнаПолітика

Рада ухвалила чотири закони замість скасованих (оновлено)

Це законопроекти 4030, 4037, 4038, 4039.

Рада ухвалила чотири закони замість скасованих (оновлено)
Фото: Макс Левин

Верховна Рада ухвалила 4 закони замість скасованих законів від 16 січня.

Закони ухвалювалися пакетом, за їх ухвалення проголосували 257 депутатів.

Це законопроекти №№ 4030, 4037, 4038, 4039, вони дублюють чотири закони, ухвалені 16 січня, але у вівторок скасовані.

Проект закону №4030 - запроваджує відтермінування на рік, до 1 січня 2015 року, створення центрів безоплатної вторинної правової допомоги малозабезпеченим та пільговим категоріям громадян через відсутність необхідного фінансування з державного бюджету.

Спочатку механізм надання безоплатної правової допомоги малозабезпеченим та пільговим категоріям громадян (у тому числі, особам, середньомісячний сукупний дохід яких нижче від прожиткового мінімуму, пенсіонерам, інвалідам, сиротам, іноземцям, особам без громадянства, у тому числі біженцям, а також особам, які мають заслуги перед батьківщиною, ветеранам) планувалося впроваджувати поетапно, починаючи з 1 січня 2014 року.

Проект закону №4037  повторно вводить кримінальну відповідальність за осквернення або руйнування пам'ятників радянським солдатам, партизанам, підпільникам, які боролися проти нацизму в період Другої світової війни, жертвам нацистських переслідувань, а також воїнам-інтернаціоналістам і миротворцям.

Документ передбачає внесення відповідних доповнень до статті 297 Кримінального кодексу. Згідно з доповненнями, осквернення або руйнування таких пам'ятників карається обмеженням волі на строк від 3 до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.

Також передбачається, що наруга над могилою, над тілом, останками або прахом померлого караються штрафом до двохсот неоподатковуваних мінімумів, арештом на строк до 6 місяців, обмеженням волі на строк до 3 років або позбавленням волі на той самий строк. Такі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, згідно з документом, караються обмеженням волі на строк від 4 до 5 років або позбавленням волі на строк від 4 до 7 років.

Автори законопроекту №4037 - депутати Петро Симоненко та Ігор Алексєєв від фракції Комуністичної партії.

Законопроект №4038 повторно вводить кримінальну та адміністративну відповідальність за публічне заперечення чи виправдання злочинів фашизму. Згідно з документом, до Кримінального кодексу вноситься стаття 436-1 (публічне заперечення чи виправдання злочинів фашизму, пропаганда неонацистської ідеології, виготовлення та (або) розповсюдження матеріалів, у яких виправдовуються злочини фашистів і їх прибічників) . Такі дії тягнуть штраф від 500 до 1 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до 2 років, або позбавлення волі на той самий строк. Авторами законопроекту також є Петро Симоненко та Ігор Алексєєв.№4039 повторно вводить звільнення від ПДВ імпортного газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram