ГоловнаПолітика

Іноземні волонтери скаржаться, що не можуть працювати в Україні

Ситуація дійшла до крайності, хоча для її вирішення достатньо однієї постанови Кабміну.

Іноземні волонтери скаржаться, що не можуть працювати в Україні
Фото: horoshienovosti.com.ua

Україна де-юре позбавила європейських волонтерів можливості працювати на своїй території.

Учора країну терміново покинув перший волонтер, котрий одержав припис про незаконне перебування. У Європейському Союзі сподіваються, що українська влада вирішить цю проблему, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Про критичну ситуацію з діяльністю волонтерів, які приїздять в Україну з ЄС для безкоштовної роботи в соціальних програмах, повідомили представники організацій, що працюють у цій галузі.

"Україна є єдиною державою у сфері діяльності Європейської волонтерської служби, де ми не можемо зареєструвати волонтерів", - розповіла інформаційний представник програми ЄС "Молодь в дії" Оксана Бондар.

Причиною труднощів є зміни в Законі "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства", що набули чинності, відповідно до яких міграційна служба вимагає від них лист "державного органу, відповідального за виконання волонтерських програм, або волонтерської організації". Однак законодавець не врахував, що в Україні немає органу, відповідального за роботу волонтерів, а також немає юридичної можливості зареєструвати організацію як волонтерську.

Волонтери, які отримали відмову в реєстрації, повинні залишити країну протягом місяця.

Вчора закінчився термін для першого з них - шведа Акселя Нордфельда. Він займався соціальною роботою з молоддю віддалених районів Донецька, зокрема планував створення дитячої музичної групи.

"Ми знаємо про цю проблему і сподіваємося, що скоро вдасться її вирішити спільно з українською владою", - заявив прес-секретар представництва ЄС в Україні Давид Стулік.

Тим часом у МЗС, який є контактним органом представництва ЄС в уряді, не визнають існування проблеми. "На початку року після зміни нашої візової політики були нарікання, але ми виправили всі недоліки. Якби дійсно були труднощі, то надходили б і скарги, а їх останні півроку не було", - розповів заступник голови МЗС Андрій Олефіров, який курирує департамент консульської служби.

В організаціях, які приймають волонтерів, здивовані позицією влади і відзначають, що для вирішення проблеми достатньо постанови уряду, яка поклала б роботу з волонтерами на будь-який існуючий держорган. Поки ж європейцям доводиться регулярно повертатися до країн ЄС або продовжувати роботу, ігноруючи приписи влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram