ГоловнаПолітика

Конституційна реформа може піти на шкоду Україні, - експерт

Коліушко вважає, що реформі має передувати припинення порушення Конституції органами влади.

Конституційна реформа може піти на шкоду Україні, - експерт
Фото: pravo.ru

Здійснювана конституційна реформа може нашкодити конституційному ладу України.

Про це у своїй статті у виданні "Дзеркало тижня. Україна" написав член Конституційної асамблеї Ігор Коліушко.

"Хоча конституційна реформа потрібна, є вагомі підстави для побоювань, що за нинішніх умов вона може бути не на користь, а на шкоду конституційному ладу України. Серед таких підстав - систематичні порушення чинної Конституції вищими посадовими особами держави - Президентом і народними депутатами, а також нездатність Конституційного Суду відстояти верховенство Конституції", - зазначив автор.

На його думку, конституційній реформі мало б передувати припинення порушення Конституції органами влади, відповідальними за проведення реформи, інакше щирість їхніх намірів і легітимність ухвалених рішень опиняться під великим сумнівом.

"Оскільки процес підготовки конституційної реформи було розпочато на тлі недотримання чинної Конституції, Конституційна асамблея повинна докласти всіх зусиль для мінімізації негативного впливу політичних обставин і забезпечення підготовки конституційної реформи в інтересах суспільства. Для цього асамблеї насамперед потрібна чітка та продумана методологія роботи, яка наразі не напрацьована", - упевнений експерт.

Він вказав, що за умов, коли для політики і правової культури прийнятне використання конституційних змін як інструменту забезпечення політичної вигоди, вкрай необхідні об'єктивні індикатори, які дозволяють визначити, чи належною є конституційна реформа.

"Такий ключовий індикатор - висновок Венеціанської комісії. Реформа, яка не буде відповідати рекомендаціям Венеціанської комісії щодо порядку проведення конституційної реформи і змісту необхідних конституційних змін, може лише посилити проблеми правового і демократичного розвитку України", - наголосив член Конституційної асамблеї.

Нагадаємо, секретар Конституційної асамблеї Марина Ставнійчук прогнозує проведення референдуму з унесення змін до Конституції.

Перше засідання Конституційної асамблеї відбувся 20 червня. 1 жовтня Президент Віктор Янукович змінив склад Конституційної асамблеї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram