ГоловнаПолітика

Меркель визнала європейську перспективу Молдови - країна обігнала Україну

У виконанні узгодженого з ЄС "Плану дій із візової лібералізації" Кишинів просунувся набагато далі за Україну.

Меркель визнала європейську перспективу Молдови - країна обігнала Україну

Євросоюз називає реформи Молдови як приклад для України на шляху євроінтеграції.

Про це пише російське видання "Комерсант" у статті про вчорашній візит канцлера Німеччини Анґели Меркель у Молдову.

Як зазначає видання, Меркель провела в Молдові всього півдня, але цього вистачило, щоб вселити її керівникам єврооптимізм. "Європейська перспектива Молдови - не мрія, а реальність", - заявив молдавський прем'єр Володимир Філат після зустрічі з гостею. Канцлер сперечатися не стала, хоча висловилася обережніше: "У Молдови є європейська перспектива, але це покроковий процес. Уряд просувається в цьому напрямі, необхідно виконувати взяті зобов'язання".

У Кишиневі розраховують, що візит Меркель посприяє зближенню з ЄС. Нині молдавська влада веде переговори за договором про асоціацію з ЄС, який включає угоду про створення зони вільної торгівлі і має на увазі перехід до безвізового режиму для короткострокових поїздок. Саме на останньому напрямку Молдова відчутно просунулася. Нещодавно Єврокомісія констатувала, що республіка завершила виконання першої фази "Плану дій із візової лібералізації", який було передано їй рік тому. План розбито на чотири блоки: безпека документів, міграція і реадмісія, реформа правоохоронних структур і дотримання прав людини. Виконання перших двох Кишинів завершив: у республіці видають тільки біометричні закордонні паспорти, повним ходом відбувається і співпраця з ЄС у сфері міграції та реадмісії.

Щодо реформи правоохоронних органів і захист прав людини, то Кишинів уже затвердив усі необхідні закони, які повинні скоро запрацювати.

Тепер у Кишиневі сподіваються, що на саміті "Східного партнерства" (куди входять Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Грузія, Молдова й Україна) наприкінці 2013 року країна перейде до більш просунутої стадії інтеграції з ЄС. "Сам факт приїзду канцлера доводить, що Молдова цікава як партнер для Німеччини і ЄС", - заявила заступник голови молдавської МЗС Наталія Герман.

"Німці вже значно пом'якшили свою позицію щодо надання нам безвізового режиму з ЄС, - запевнило інше джерело в молдавському МЗС. - Є всі підстави вважати, що до 2014 року візи скасують". За його словами, раніше у відносинах із Кишиневом ЄС озирався на Київ, який до сварки з Брюсселем через вирок Юлії Тимошенко був за крок від підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Тепер, каже дипломат, ситуація змінилася. "Ще недавно Україна була для європейців пріоритетом. Вважали, що кроки назустріч Молдові будуть дратувати Київ. Тепер усе навпаки - у Брюсселі вважають, що наше зближення з ЄС буде сигналом Україні: реформуйтеся й отримаєте те саме, що і молдавани", - пояснив співрозмовник видання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram