ГоловнаПолітика

Євродепутати не сумніваються в затягуванні касації Тимошенко

У Європарламенті не побачили юридичних причин для перенесення розгляду справи.

Євродепутати не сумніваються в затягуванні касації Тимошенко
Архив

Депутати Європейського парламенту розцінюють рішення Вищого спецсуду з розгляду цивільних і кримінальних справ про перенесення на 16 серпня слухань скарги на "газовий" вирок Юлії Тимошенко як спробу влади унеможливити участь екс-прем'єра в парламентських виборах.

"Рішення було таким, як я передбачав. Режим і залежний від нього суд хочуть виключити участь пані Тимошенко у виборах. Вони призначили чергову дату - 16 серпня, це на три дні пізніше від останнього дня реєстрації кандидатів для виборів до парламенту", - цитує агентство УНІАН слова депутата Європарламенту Міхаеля Галера (Група народних партій, Німеччина).

На думку європарламентарія, другою причиною чергового перенесення розгляду справи, по суті, є бажання перешкоджати Юлії Тимошенко та її адвокатам оскаржити справу в Європейському суді з прав людини. "Тому що для цього спочатку потрібно пройти всі судові інстанції в країні. Відтак я бачу дві мети: неучасть у виборах і відсутність юридичної можливості подавати скаргу в Європейський суд з прав людини", - наголосив депутат.

"Це гра з часом з боку влади напередодні жовтневих виборів. Водночас ця гра ні до чого не приведе", - вважає віце-президент Європейської народної партії Яцек Сарюш-Вольський (Польща).

Яцек Сарюш-Вольський зазначив, що якщо українська влада все ще жадає європейської перспективи для держави, то повинна звільнити і Юлію Тимошенко, і колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. "А також декриміналізувати те, в чому звинувачують Юлію Тимошенко і за що в Європі ніхто і не думає карати", - наголосив депутат Європейського парламенту.

"Відкладене правосуддя - відмова в правосудді. Я далі стурбований втручанням виконавчої влади у судовий процес з метою виграти час", - сказав депутат Європарламенту Чарльз Теннок (Група європейських консерваторів і реформістів, Великобританія).

Нагадаємо, Вищий спецсуд мав розпочати розгляд скарги 15 травня, але відтоді його засідання переносили на 26 червня і 12 липня за клопотанням державного обвинувачення, яке занепокоїлося дотриманням права Юлії Тимошенко бути в суді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram