ГоловнаПолітика

Янукович має право помилувати Тимошенко, - Лавринович

Голова Мін'юсту заявляє: екс-прем'єр повинна написати прохання.

Янукович має право помилувати Тимошенко, - Лавринович
Фото: zn.ua

Помилування екс-прем'єра Юлії Тимошенко не можливе без її особистого прохання із цього приводу.

Про це міністр юстиції Олександр Лавринович сказав журналістам.

"Для того щоб ця норма була застосована (законом), передбачено мінімальний термін відбуття покарання, особисте звернення. Якщо це стосується ситуації зі здоров'ям або інших питань, то голова держави має такі права підписати указ про помилування", - заявив Лавринович.

При цьому він уточнив, що для помилування за станом здоров'я все одно необхідне особисте прохання.

"Якщо людина не хоче виходити з місць позбавлення волі - ніхто не має права змусити її вийти звідти", - наголосив Лавринович.

При цьому, говорячи про присутність Тимошенко на засіданнях суду, міністр зазначив, що, відповідно до закону, людина може і не бути на засіданнях.

Водночас він наголосив, що перенесення розгляду справи з тих чи інших причин є компетенцією винятково суду.

Нагадаємо, адвокат, колишній захисник Тимошенко Микола Титаренко вважає цинічною заяву Президента Віктора Януковича про те, що він хоче помилувати її.

На його думку, Янукович може помилувати Тимошенко дуже швидко, змінивши указ від 2010 року, який визначає порядок помилування.

Цим указом Президент уніс зміни в раніше чинний указ у частині виведення з кола осіб, які можуть просити про помилування, захисників засуджених, їхніх близьких і громадських організацій.

В інтерв'ю виданню The Time Magazine (США) Янукович заявив, про те, що він хоче помилувати Тимошенко.

Однак Янукович акцентував, що він повинен діяти в рамках законодавства, згідно з яким, таке питання може виникнути тільки після закінчення судового процесу, зокрема в Європейському суді з прав людини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram