ГоловнаПолітика

Влада замовчує небезпеку на ЧАЕС

Будівництво саркофага не захистить від радіації.

Влада замовчує небезпеку на ЧАЕС
Фото: moygorod.sumy.ua

Досі ніхто у світі не має ані найменшого уявлення про те, яку небезпеку становлять ЧАЕС і її зруйнований енергоблок.

Про це заявив в інтерв'ю Deutsche Welle експерт з проблем ядерної та радіаційної безпеки Володимир Усатенко.

За його словами, це визнають і російські вчені, наприклад академік Євген Веліхов.

"Твердження про те, що все ядерне паливо після аварії залишилося всередині четвертого реактора, не відповідає дійсності. Уся база даних про ситуацію на ЧАЕС сфальсифікована ще 1992 року під час підготовки до першого конкурсу з перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему. Відтоді всі проекти розраховують на підставі цих неправдивих даних, а альтернативні думки ігнорують", - підкреслив Усатенко.

Відповідно до закону Верховної Ради 1999 року, будівництво нового укриття можливе тільки після виймання відпрацьованого ядерного палива з уцілілих енергоблоків і його захоронення. Однак збудоване французькими атомниками сховище для вивантаження палива виявилося непридатним для експлуатації через помилки в проекті.

Володимир Усатенко впевнений, що така сама доля чекає на всі інші проекти на ЧАЕС, зокрема й на нову захисну арку.

"Її хочуть установити на аварійному шарі величезної кількості трансуранових елементів, які вимиватимуться ґрунтовими водами і неминуче потраплять в організми рослин, тварин і людей", - попередив експерт.

Тим часом екс-міністр екології та ядерної безпеки України Юрій Костенко, який очолював у 1990-х роках українську делегацію на переговорах із країнами "Великої сімки", розповів, що спочатку розглядалася стратегія стабілізації наявного укриття, виймання і надійного захоронення активних елементів.

"Згодом це трансформувалося у фактичне прикривання всіх цих проблем нової аркою", - каже Костенко. Україна, за його словами, не має ні коштів, ні технологій для подальшого виймання та захоронення небезпечних радіоактивних елементів із зруйнованого реактора.

Костенко вважає, що нинішня ситуація склалася через прагнення країн Заходу "якомога менше витрачати грошей на чорнобильські проекти". Але найбільше він звинувачує керівництво України за некомпетентність і відсутність стратегії для забезпечення безпеки ЧАЕС.

"Усі аргументи Заходу Київ сприймав як обіцянки вирішити всі проблеми, не вникаючи в суть поставлених завдань і не зважаючи на можливі негативні наслідки", - зробив висновок Юрій Костенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram