ГоловнаЕкономікаДержава

Приватному бізнесу дозволили доступ до ГТС

"Газпрому" це вкрай невигідно, Європі - навпаки.

Приватному бізнесу дозволили доступ до ГТС

Україна надала доступ до своєї газотранспортної системи (ГТС) і підземних сховищ газу приватним видобувачам й імпортерам палива.

Про це повідомляє

"Коммерсантъ-Украина".

Про те, що Нацкомісія держрегулювання енергетики (НКРЕ) ухвалила постанову "Про врегулювання порядку доступу до газотранспортної системи", вчора повідомив керівник відомства Сергій Титенко. Документ зобов'язує оператора ГТС (компанію "Укртрансгаз") допускати до транзиту (зокрема експорту), а також зберігання газу в підземних сховищах (ПСГ) будь-яку компанію, що володіє власним ресурсом - тобто видобувачів і імпортерів палива.

"Це рішення дозволяє компаніям, які будуть видобувати газ в Україні, сподіватися на гарантований його експорт із країни "Укртрансгазом". По суті, транзитер не зможе відмовити їм у прокачуванні газу і його зберігання в ПСГ", - говорить директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

Ухвалення цього документа є

зобов'язанням України перед Енергетичним співтовариством, пояснив Тітенко. У липні 2010 року Верховна Рада ухвалила закон "Про функціонування ринку природного газу", що було одним із зобов'язань України, передбачених у спільній заяві України і Європейського Союзу з модернізації ГТС. Він передбачав принцип рівного доступу до ГТС і ПСГ, але для остаточного врегулювання цього питання потрібна була постанова НКРЕ.

Рішення Нацкомісії посилить інтерес видобувачів до роботи на українському ринку газу, вважають у прес-службі "Лукойлу". "Фактично для видобувачів це гарантія безперешкодного транспортування газу на європейські ринки", - повідомили в прес-службі компанії. Однак у ТНК-ВР побоюються, що ухвалене рішення буде мати декларативний характер. "Говорити про те, що затверджений порядок повноцінно працює, можна буде тільки після того, як з'являться перші приклади рівного доступу до ГТС", - говорить джерело видання в ТНК-ВР.

Рішення вигідно і ЄС - воно дозволяє європейським споживачам газу вести з "Газпромом" переговори про його закупівлю на українсько-російському кордоні, а не в країнах Євросоюзу, пояснює високопоставлене джерело в російському представництві німецької газової компанії Rurhgas. "Це робить ГТС менш керованою в ручному режимі і не дає можливості використовувати її для того, щоб прибрати ринкових конкурентів із-посеред видобувачів", - констатує співрозмовник газети. У Rurhgas нагадали, що Єврокомісія вимагає від Росії, правда, наразі безуспішно, ухвалення аналогічного закону, що дозволило б демонополізувати російський ринок газу.

На думку Марунича, затвердження принципу рівного доступу до ГТС украй невигідне "Газпрому", який тепер не зможе навіть у разі створення консорціуму з управління українською системою контролювати її. "Газпром" дійсно неодноразово висловлювався проти імплементації в Україні європейської законодавчої норми про рівний доступ. Не дивно, що ухвалення цієї постанови збіглося з доволі жорсткими заявами голови російської монополії щодо України", - зазначає член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима.

Нагадаємо, учора голова "Газпрому" Олексій Міллер на зустрічі з прем'єр-міністром Володимиром Путіним заявив, що

комерційні поставки другою ниткою газопроводу Nord Stream розпочнуться в жовтні 2012 року. "З уведенням "Північного потоку" роль і значення України як ексклюзивної держави-транзитера російського газу до Європи, звичайно ж, проминула", - сказав Міллер. Керівник російської монополії додав, що будівництво газопроводу South Stream "Газпром" розпочне вже в грудні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram