ГоловнаПолітика

Німецькі журналісти назвали Україну найкорумпованішою державою Європи

Німецьких журналістів, які приїхали в Україну перевірити стан готовності до Євро-2012, ніч протримали на митниці і вимагали від них плати.

Німецькі журналісти назвали Україну найкорумпованішою державою Європи
Олаф Зундермаер
Фото: www.ruhrnachrichten.de

Про це у своєму блозі написав репортер німецької телерадіокомпанії RBB Олаф Зундермаєр, повідомляє Deutsche Welle.

Він і двоє його колег кілька тижнів подорожували Польщею й Україною.

"Ми вирушили з Берліна автомобілем. Хотіли подивитися на міста Євро-2012 очима футбольних уболівальників, які відвідають ці країни влітку", - зазначив Зундермаєр.

Однак перед тим, як потрапити в Україну, німецькі репортери були змушені провести ніч на українсько-польському кордоні, в пункті пропуску "Дорогуськ-Ягодин".

"Усі формальності з польськими прикордонниками владнали за 15-20 хвилин. Це при тому, що як знімальна група ми везли зі собою мікроавтобус, повний устаткування. На все це потрібно чимало документів, але наша телерадіокомпанія подбала про всі папери, і спочатку проблем на кордоні не було. Вони почалися тільки на українському боці кордону", - розповів Зундермаєр.

"Нам нічого не говорили про якісь проблеми з паперами. Нас змусили чекати, хоча жодних інших автомобілів на пропускному пункті на той момент не було", - додав він.

Протягом ночі, поки німці очікували пропуску, вони спілкувалися з водіями польських і українських вантажівок.

"Водії прямо говорили нам, що ми зможемо проїхати швидко, тільки якщо заплатимо прикордонникам. Зазвичай, залежно від того, що ти везеш, прийнято платити від 20 до 50 євро", - розповів репортер з Берліна.

Нарешті, під ранок журналістів таки пропустили, не пояснюючи, в чому полягала складність контролю їхніх документів.

Найбільшим же шоком, за словами Зундермаєра, стало те, що після ночі на кордоні з них зажадали плати за понаднормове перебування авто на стоянці прикордонників.

"Ми нічого не платили. За що нам платити? Ми журналісти і виконуємо свою роботу. Нам нема за що платити. Ми принципово ніде нічого в Україні не платили", - наголосив Зундермаєр.

Він назвав Україну "найкорумпованішою країною Європи"."Корупція - це хвороба. Вона робить людей хворими", - написав журналіст у своєму блозі.

Тим часом голова організаційного комітету "Євро-2012" Маркіян Лубківський запевнив німецьких журналістів, що під час футбольної першості "все буде добре" й іноземні ЗМІ зможуть працювати без перешкод.

Згодом директор Департаменту розвитку митної інфраструктури та інформаційного співробітництва Держмитслужби Ігор Тимофєєв спростував повідомлення німецьких журналістів.

"Державна митна служба провела службову перевірку, під час якої було взято відповідні пояснення, проаналізовано матеріали відеоспостереження та документи. У результаті з'ясовано, що оформлення німецьких журналістів і їхнього обладнання здійснювалося згідно з усіма вимогами чинного законодавства", - заявив він, повідомляє прес-служба Держмитслужби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram