ГоловнаПолітика

Закони-2011: новинки, страшилки i пихтiлки

Затишшя в політичному та економічному житті країни у період «від Миколая до Водохреща» не означає цілковитої тиші.

Закони-2011: новинки, страшилки i пихтiлки

Поки більшість з наших співвітчизників їде за сотні кілометрів до батьків, перемикає меланхолійно клоновані телепередачі чи мучиться вибором між вчорашніми салатами, коліщата державної машини продовжують крутитися. Хоча й повільніше (фанів олів’є та горілочки під оселедець достатньо й у владних коридорах), але крутяться. Митники все так же пропускають через кордон ешелони з зеленим горошком, податківці продовжують ходити з колядою, ой, перепрошую, з перевірками, ну і т.д. А чи не найголовніше – саме у новорічний період набувають чинність багато нових законів, а ось це вже стосується практично кожного. То ж на що очікувати?

Базовий тандем

Єдиноріг українського бізнесу. Завдяки старанням українських ЗМІ та блогерів Податковий кодекс перетворився на щось міфічно-жахливе. Підозрюю, що у багатьох живе впевненість, що, щойно він запрацює (себто вже з 1 січня), вітчизняній економіці – кінець. Ну, бодай колапс. Переконувати в протилежному – справа невдячна, тим більше у реаліях пострадянського простору, де паралельні прямі пересікаються, а практика нерідко розходиться з теорією.

Фото: Макс Левін

Головну причину суперечок і протестів – регулювання єдиного податку – зрештою просто оминули, залишивши в силі діюче законодавство з цього питання. Але не обійшлося і без своєрідного «поцілунку смерті»: до валових витрат не можна буде включати витрачене на товари чи послуги, придбані у підприємців, що перебувають на спрощеній системі (окрім отриманого від комп’ютерників).

Як працюватимуть решта норм кодексу – питання часу. В прямому та переносному значенні. Приміром, через три роки ставка ПДВ зменшиться з 20 до 17 відсотків. Зменшуватиметься поступово і розмір податку на прибуток. Натомість частина оглядачів наголошує на тому, що ПКУ встановлює більш жорсткі адміністративні рамки для платників податків. Але й тут є цікава деталь: штрафні санкції за порушення податкового законодавства за період з 1 січня по 30 червня наступного року каратимуться у розмірі не більше 1 гривні за кожне порушення.

Нова дорожня карта для бюджетників. На відміну від попереднього героя про новий Бюджетний кодекс публічно майже не говорилося. Можливо тому, що він був прийнятий у липні, можливо тому, що його мало хто читав. Порівняно з діючим БКУ у цій новинці змінено порядок формування та виконання бюджетів, переформатовано відповідні повноваження уряду, парламенту й Рахункової палати тощо.

Левіафанові пустощі

Суд і всі-всі-всі. Оновлене законодавство про судоустрій вже стало предметом запеклих суперечок на юридичних форумах та сайтах. Шлейфом за ним тягнуться ті нововведення, які запрацюють наступного року.

Передусім це правило, за яким у кримінальному, господарському та цивільному процесах суддів повинна визначати автоматизована система документообігу. А якщо це зробить не комп’ютер, а голова суду чи інші зацікавлені особи, то відповідний суддя повинний бути відсторонений від справи.

По-друге, почнуть працювати нові правила, щодо перегляду Верховним Судом рішень судів нижчого рівня в кримінальних, господарських чи цивільних справах.

Статуетка Фемiди в одному з кабiнетiв Верховного суду. Фото: Макс Левін

По-третє, з наступного року спори про призначення, перерахунок чи виплату пенсій, соціальних виплат, пільг, пайків або грошової компенсації замість них треба буде подавати до адміністративних судів. А вони – лише по одному на область. Уявляєте, як там збільшиться трафік людей та документів?

На додачу до всього, з 1 січня по новому обраховуватимуть суддівську винагороду, а з 1 липня будуть нові вимоги щодо порядку підготовки кандидата на посаду судді.

Держреєстрація: важливе в деталях. Наступного року, як ви вже зрозуміли, законодавство оновлюватиметься не лише під залпи новорічних салютів, а й пізніше. Зокрема це стосується легалізації підприємств та інших юросіб, а також фізосіб-підприємців. Зміни не те щоб кардинальні, але зацікавленим корисно буде дізнатися про них. Отже:

  • з 10 лютого простіше буде скасувати держреєстрацію – робитимуть це за рішенням суду
  • з 23 квітня зміни до установчих документів юрособи будуть набирати чинність для третіх осіб із дня їх держреєстрації, а біржі, сільгосппідприємства, громадські організації, об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, фермерські господарства і т.п. структури повинні будуть реєструватися чітко по профільному Закону про держреєстрацію;
  • з 14 серпня можна буде зареєструватися, надіславши свої дані електронною поштою. Ну, якщо у вас є легальні електронні печатка та підпис.

Зверніть також увагу, що ті, в кого є старе, видане до 1 липня 2004 р., свідоцтво про держреєстрацію, повинні їх обміняти до 10 лютого 2012 р.

Виконавче провадження. У день, коли патріотична громадськість буде нести квіти до пам’ятників Шевченкові (з нагоди його ж дня народження) почне діяти нова версія профільного Закону. Регулює він, якщо хтось не в курсі, порядок примусового виконання судових рішень. І що важливо – зменшується строк для звернення за таким виконанням. Зараз він становить три роки, а буде один.

Серед інших родзинок – можливість заборонити через той таки суд виїзджати закордон боржникам. Більше того – за борг підприємства його керівник залишиться інвестувати у вітчизняну туристичну галузь, а не в єгипетську чи домініканську. А борг то може бути будь-який – і на мільйон, і на копійку, головне, що боржник не хоче платити.

Корупція: правила старі. Наразі. Чимало в кого викликала гнів та ненависть трійця ухвалених ще в 2009 р. антикорупційних законів. І це при тому, що там було чимало корисних новел. А заковика – у тому, що через одну-єдину цифру мала запрацювати заборона керівникам та іншим посадовцям підприємств бути фізособами-підприємцями чи працювати ще десь за сумісництвом. Тож замість запланованого вступу в силу 1 січня 2010 р. відповідні закони перенесли спочатку на 1 квітня, а потім – вже на цей новий рік.

Але загроза прокинутися 1 січня 2011-го кільком сотням тисяч українців вже в якості злочинців була відвернута. Справа в тому, що 22 грудня Верховна Рада екстрено проголосувала за законопроект, який скасовував вказану трійцю законів взагалі. За день до нового року цей акт ще не з’явився на публіці з автографом Президента, але вже зараз ясно, що в силі залишається старе антикорупційне законодавство. Тож сумісники та директори можуть спокійно піднімати свої келихи.

Цікаво те, що депутатами, схоже, двигали не стільки міркування про спокій вказаних категорій виборців, як те, що до парламенту внесено громіздкий антикорупційний законопроект від глави держави, який повинні розглянути найближчим часом.

Соціальна сфера

Один за всіх. Почне діяти Закон «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування». Такий внесок замінить теперішні розрізнені плати до Пенсійного фонду та фондів соцстрахування (від безробіття, втрати працездатності та нещасного випадку). До речі, сплачувати його мають і фізособи-підприємці. Ну а на юросіб очікують значні зміни в документообігу та звітності. Функції наглядача за єдиним соцвнеском віддали Пенсійному фонду.

Виплата допомоги при народженні дитини. Оновлять відповідне законодавство: приміром, передбачать підстави для припинення її виплати. Допомога буде нараховуватися не у чіткій сумі, як зараз, а пропорційно розміру прожиткового мінімуму, який встановлено для дітей віком до шести років. На першу дитину – 22 розміри, на другу – 45, а на третю і далі – по 90. На руки виплатять одразу 9-кратну допомогу, а потім розтягнуть відповідно на рік, два чи три роки.

Фото: 2parents4kids.ru

Паркування для автомобілів інвалідів. На всіх майданчиках для паркування та на автостоянках мають виділити і позначити не менше 10% місць (принаймні одне) для безоплатного паркування легковиків, якими керують інваліди з ураженням опорно-рухового апарату. Такі ж місця мають бути виділені біля всіх адміністративних будівель (тобто, як біля органів влади, так і біля підприємств та установ).

Стаж наукової роботи. До нього можна буде включати навчання в очній докторантурі.

У здоровому тілі… Почне працювати нова редакція Закону України «Про фізичну культуру і спорт». А самим спортсменам почнуть надавати відпустку для підготовки та участі у всеукраїнських та міжнародних спортивних змаганнях.

Спадкування: реєструйте обов’язково. З 20 квітня слід буде обов’язково реєструвати заповіти та спадкові договори, а також їхні зміни чи скасування, у Спадковому реєстрі.

Роздача слонів. З наступного року до переліку почесних звань (а це, на секундочку, державна нагорода) додадуться Заслужений гірник України, Заслужений працівник цивільного захисту України та Заслужений працівник туризму України.

Бізнесменам на замітку

Бази персональних даних. З наступного року, якщо ви зберете та систематизуєте відомості про фізичних осіб, то вам буде потрібно зареєструвати базу таких даних, отримати згоду від конкретної особи на збирання даних про неї (якщо ви, звісно, не спецслужба) та надавати особі інформацію про зібране щодо неї. Однак, такі обмеження не стосуються випадків, коли базу персональних даних хтось збирає сам для себе, чи це робить журналіст або творчий працівник для своєї творчості. А от деяким вітчизняним банкам чи торгівельним мережам варто таки задуматися.

Працевлаштування іноземців. Можна буде без дозволу брати на роботу тих, чия робота пов’язана з Євро-2012, чи ті, яких найняв інвестор на підставі угоди про розподіл продукції.

Векселі. З’явиться відповідальність за порушення правил щодо видачі цих цінних паперів: адміністративна для посадовців та фінансова для підприємств. Крім того, оновляться вимоги щодо оформлення векселів.

Погані звички. Заборонять продавати сигарети у пачках, де менше 20 штук.

Фото: macos.livejournal.com

Якість товарів – понад усе. В липні запрацює новий Закон «Про загальну безпечність нехарчової продукції». Він передбачає загальні вимоги щодо забезпечення безпечності, вибачайте за тавтологію. З цікавого – органи державного ринкового нагляду повинні оперативно надавати громадськості інформацію про продукцію, яка становить або може становити ризик. Споживачі, у свою чергу, мають право звертатися до таких органів за захистом порушеного права на безпечність продукції. Ну і різноманітні штрафи передбачили за порушення.

Важливо для кожного

Пеня за комунальні борги. Її почнуть нараховувати на заборгованість, яка виникне після нового року. Стосується плати за воду, газ, електроенергію, тепло, утримання і експлуатацію житла та прибудинкових територій, сміттєзбирання, ліфт. Щоправда, пеня мусить бути визначена в договорі, а оскільки її не застосовували вже більше, як 10 років, а у декого й договорів навіть нема, то щодо розмірів і розрахунків виникають певні питання.

Валютні кредити. Зникне заборона давати такі позики тільки на лікування чи навчання закордоном, а також вимога про надання і погашення будь-яких кредитів в іноземній валюті тільки у безготівковій формі.

Переходь на інший бік. З 28 січня можна буде вимагати від свого оператора мобільного зв’язку надати послугу перенесення абонентського номера. Тобто за вами мають зберегти номер мобілки навіть після переходу до іншого оператора.

Адмінвідповідальність зросте. З 1 січня встановлять наступні покарання за такі поширені у нашій державі проступки:

  • дрібне хуліганство (нецензурна лайка в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії) матиме наслідком штраф від 51 до 119 грн, або громадські роботи 40-60 годин, або виправні – від одного до двох місяців (з відрахуванням 20% зарплати), або все ті ж класичні 15 діб арешту;
  • вчинення насильства в сім'ї спричинить штраф від 51 до 85 грн, або громадські роботи 30-40 годин, або виправні, як у попередньому випадку, або арешт до 5 діб;
  • розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п'яному вигляді обійдуться в штраф від 102 до 136 грн, або громадські роботи 20-30 годин, виправні роботи на строк від одного до двох місяців (теж з відрахуванням 20%), або ж арешт на строк до 15 діб;
  • злісна непокора законному розпорядженню або вимозі працівника міліції потягнуть за собою накладення штрафу від 136 до 255 грн, або громадські роботи на 40-60 годин, або такі ж виправні роботи, або арешт на строк до п'ятнадцяти діб.

Так що будьте уважні, ті, хто святкуватиме Новий рік та решту свят на вулиці, майдані чи майданчику.

Також зросте адміністративна відповідальність за перешкоджання роботі залізничного транспорту.

Поїздки закордон. У квітні запрацює право й обов’язок авіаційних, морських, залізничних та автомобільних перевізників перевіряти у пасажирів документів, необхідних для в'їзду до держави прямування, транзиту. І, відповідно, виникне право перевізника відмовитися без відшкодування везти пасажира, якщо той такі документи не надасть. Так що поки візу при посадці не покажете – світу не побачите.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram