ГоловнаПолітика

Как депутаты пытались уволить Табачника. Стенограмма

Парламентская оппозиция предприняла попытку отправить в отставку министра образования Дмитрия Табачника, но смогла лишь набрать 202 голоса. С одной стороны - коалиция продемонстрировала стабильность, с другой - оппозиция показала, что для серьезного противодействия ей не хватает совсем чуть-чуть.

Как депутаты пытались уволить Табачника. Стенограмма

Володимир Литвин: Замість народного депутата Слободян буде виступати народний депутат Ярослав Джоджик, фракція „Наша Україна – Народна Самооборона”. Наступним буде виступати Сергій Гриневецький.

Ярослав Джоджик: Фракція „Наша Україна – Народна Самооборона” і депутатська група Української Народної Партії відзначає відсутність бажання діючої коаліції і влади об’єднувати Україну. Швидше навпаки: діяльність влади веде до посилення розколу українського суспільства. Свідченням цього є призначення відвертого україноненависника Дмитра Табачника на посаду міністра освіти і науки України, що вже має наслідком масові акції протесту студентів, що не сприймають зверхнього, зневажливого ставлення Табачника до українського народу, зневагу цієї особи до української державності та згортання реформ української освітньої системи згідно європейських стандартів.

Жодне інше призначення в Україні не викликало настільки сильного спротиву суспільства. Більше того, особа Дмитра Табачника викликає несприйнятність навіть середою самої, в середовищі самої Партії регіонів, про що свідчать заяви заступника голови Адміністрації Президента Ганни Герман з пропозицією до нового міністра подати у відставку.

Разом з тим, ми не бачимо реальних дій та бажання коаліції усунути цю, неприйнятну для більшості України, особу, про що свідчать акції протесту від Харкова до Львова, про що свідчить також рішення ради обласних рад. Навпаки діюча влада вдалася до прямого залякування та політичних переслідувань, акцій протесту проти призначення Дмитра Табачника. Зокрема, 29 березня без наявних для того законних підстав в залі суду було взято під варту громадського активіста Миколу Коханівського, що в законний спосіб протестував проти нових урядових призначень і сам був жертвою нападу з боку помічника Дмитра Табачника – Віктора Вороніна. При цьому слідчий не провів належного досудового розслідування, не перевірив факти, викладені в заяві потерпілого, ніби потерпілого, Вороніна та не врахував пояснень свідків. А суддя намагалася обмежити доступ адвоката Коханівського, представників ЗМІ та народних депутатів до судової зали. Без належного обґрунтування, всупереч діючим українським законам та міжнародним правовим актам щодо Миколи Коханівського було обрано найбільш жорсткій захід – утримання під вартою. Не було враховано також суттєвого факту, що ряд народних депутатів і громадських організацій подали документи щодо взяття на поруки цієї людини. Нагадаємо, що 27 листопада 2009 року на очах правоохоронців було жорстко побито активістів Української народної партії під час відкриття відреставрованого пам’ятника Леніну. Внаслідок чого ці люди отримали важкі травми, зокрема поламані ребра та струс мозку. Попри те, що злочин було зафіксовано на відео, міліція відмовилася порушити кримінальну справу і винні досі непокарані. Натомість нинішня влада вжила більш жорстких заходів до Коханівського, який, по суті, лише захищався від нападу з боку провокатора бійки і не завдав йому явних поранень, чи травм. Враховуючи вищенаведене, фракція "Наша Україна-Народна Самооборона" та депутатська група Української Народної Партії вважає суд над Куханівським проявом політичних переслідувань з використанням правоохоронних органів та судової системи і цілеспрямованої акції нинішньої влади на залякування усіх громадян України, що посміли виступити проти призначення українофоба Табачника, висловлює обурення грубим порушенням основних прав і свобод людини та низки норм українського законодавства, вчинених представниками правоохоронних органів та судової гілки влади, вимагає негайної відставки одіозного міністра освіти і науки Дмитра Табачника.

Фракція "Наша Україна-Народна Самооборона" також вживатиме інших заходів для відновлення законності та дотримання прав людини на території України.  Зокрема, ми спрямовуємо листи до міжнародних інстанцій з метою вчинення тиску на владу України, а також закличемо до акції громадянської непокори, якщо влада і надалі буде порушувати права громадян та спробувати встановити авторитарний режим в Україні. Дякую.

Володимир Литвин: Сергій Гриневецький, фракція "Блок Литвина". Катерина Самойлик? Наступна буде виступати Катерина Самойлик.

...

Катерина Самойлик: Шановні колеги! Шановні всі хто нас слухає! Я звертаюсь до вас за дорученням фракцій Комуністичної партії України із питання, яке стосується майбутньої нашої держави, майбутнього кожної сім’ї і ваших дітей, це звичайно питання освіти. Бо який батько або матір не мріє про те, щоб його дитина була досвідченою, одержала освіту і змогла свій талант і свої знання саме у своїй країні примінити.

На превеликий жаль, ось тут дуже багато лили сліз, хтось когось там переслідує, такий сякий міністр освіти і науки, але я хотіла б вам панове сказати, забули ви слова великого Кобзаря: „І чужому навчаєтесь і свого не цураєтесь”, а ви нам все про євро стандарти. Європейський дім валиться давним-давно, а ви прете туди Україну, не помічаючи цього. Зруйнована сьогодні потужна система освіти, побудована в радянські часи, і визнана у всьому світі як така, яка давала енциклопедичні знання всім дітям без винятку. Сплюндрована історія, зруйновані ідеали моральні і ідеали патріотизму. Скажіть, хіба тут нелюди всі сидять, як же можна онуків навчати і ненавидіти дідів, розтоптавши їх великий подвиг у роки Великої вітчизняної війни.

Я вам наведу останній приклад передостанньої влади. Конкурс підручників історії, жодного слова немає про 65-річчя великої Перемоги в роки Великої вітчизняної війни. Де ж ваша пам´ять, де ваша совість і в якій державі ви живете, де ви бачили, щоб молоде покоління виховувалося на зрадниках українського народу. Де ви бачили, щоб скільки років навчали молоде покоління, юнь руйнації, руйнувати, руйнувати і руйнувати. Де ви бачили, щоб майбутнє тягнули в могилу, це все робилося на протязі п’яти років в нас. Тому невипадково поважні міжнародні організації дають державі оцінку як державу з втраченими невикористаними можливостями і з високим рівнем депресій у людей. І це страшенний вирок, і остаточний вирок попередній владі, бо вона забула, що Україна радянська будувала космічні кораблі, будувала степові кораблі, що вона збудувала потужну зрошувальну систему, шахти, заводи, а ви ж тільки руйнуєте і ще й хіхікаєте сидите.

Логічно що народ виніс свій вирок. У зв’язку з тим, що саме велика біль і трагедія це освіта і виховання. Ми віримо в те, що новий міністр освіти і науки зробить все для об’єктивності, для того щоб освіта і вчитель стали першочерговим завданням для нової влади.

І в цьому я впевнилась, приймаючи участь у засіданні спілки ректорів вищих навчальних закладів. Доповідаю всім вам, присутні були керівники вузів звідусіль, всіх ректорів, в тому числі і приватних, і комунальних, і державних. І вони висловили довіру міністру освіти і науки Табачнику і тому курсу, який проводиться ним. Ганьба – не ганьба, а одноголосно, одностайно підтримали діючого міністра. Курс його – на реформи, на відродження історичної правди, кращих традицій вітчизняної освіти.

Розблоковано питання, на яке було накладено табу, – це питання вдосконалення правил прийому до вищих навчальних закладів. Знято суцільне звинувачення керівників вузів у корупції, впроваджена довіра до школи та вчителя, атестат буде обов’язково враховуватись при прийомі. Встановлено термін дії сертифікату – 3 роки. Дозволено також тим, хто до 2008 року закінчив школу здобувати на заочному відділенні освіту шляхом здачі екзаменів. Пропонується обов’язково зараховувати до провідних університетів випускників шкіл, ліцеїв при цих університетах.

Також вирішується і питання пільговиків. А ви кричите: „Ганьба!”. А ви кричіть ганьбу тому своєму колезі, який вніс законопроект і скасував пільги відносно дітей загиблих шахтарів, дітей загиблих військовослужбовців, міліціонерів, чорнобильців. Він сидить серед вас. Оце ганьба! А курс і реформи, які будуть проводиться, підтриманий сьогодні всіма освітянами, крім вас. (Оплески)

Володимир Литвин: Шановні народні депутати! Я нагадую народному депутату, що репліка – коли згадувалось прізвище, ваше прізвище не згадувалось.

Із залу: Фракція...

Володимир Литвин: Фракція право на репліку, коли згадується, немає. Тому, будь ласка, прочитайте Регламент.

Шановні народні депутати! Виступи уповноважених представників фракцій завершено. З приводу пропозицій, які прозвучали у виступах, які потребують відповідного реагування, прошу підготувати секретаріат належні доручення.

Шановні народні депутати, дві фракції – фракція "Блоку Юлії Тимошенко" і фракція блоку "Наша Україна - Народна Самооборона" - вимагають оголосити перерву на 30 хвилин відповідно, зрозуміло, до Регламенту для проведення консультацій з питань порядку денного пленарного засідання і пропонують обговорити це питання на засіданні Погоджувальної ради невідкладно.

Відповідно до вимог Регламенту оголошую перерву до 11 годин 25 хвилин. Керівникам фракцій прошу зібратися в кабінеті Голови Верховної Ради України, а також від Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування (я тут не бачу чомусь Ольги Боднар), будь ласка, на засідання Погоджувальної ради. Перерва до 11 годин 25 хвилин.

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

Володимир Литвин: Так, шановні колеги, прошу зосередитися для того, щоб ми могли продовжити наше засідання. Завершилася Погоджувальна рада. Я прошу ініціаторів перерви, хто буде виступати?

Із залу: Ігор Гринів.

Володимир Литвин: Ігор Гринів, будь ласка, 3 хвилини у вас.

Ігор Гринів: Шановний Голово, шановні народні депутати, я хотів би виступати з обґрунтуванням, чому потрібна була ця перерва, і на чому наполягає фракція "Блоку Юлії Тимошенко". Фракція „Блоку Юлії Тимошенко” як парламентська опозиція наполягає на відставці Міністра освіти і науки, і висловлює особисту недовіру Дмитру Табачнику. До такої позиції нас спонукали: перше – послідовна антиукраїнська політика та, за словами Анни Герман, антиукраїнські висловлювання Дмитра Табачника протягом усього його життєвого шляху. Притому треба наголосити, що ця позиція дійсно сформульована ним ще з часів отримання України незалежності, він був одним з тих, хто голосував, будучи депутатом Київради, проти державних символів і проти отримання Україною незалежності.

Ми при цьому визнаємо його право на власну думку та політичну позицію як громадянина та політика, але вважаємо, такі висловлювання несумісні з його перебуванням на посаді міністра уряду, і несумісне з офіційною позицією уряду України.

Друге питання. Неодноразові відверті провокаційні висловлювання Дмитра Табачника, які фальсифікують та спотворюють історію України і розпалюють міжнаціональну ворожнечу та ксенофобію. Такі висловлювання в будь-якій цивілізованій країні мають не тільки політичну оцінку, але й повинні переслідувати законом як кримінальний злочин. І ми скористаємося нагодою зробити депутатський запит, тоді коли це треба буде зробити до Генерального прокурора про порушення відповідної кримінальної справи проти Дмитра Володимира Табачника.

Третє. До сих пір є відсутні будь-які офіційні спростування, як на основі рішень суду, так і на рівні захисту Дмитром Володимировичем власної честі та гідності тих звинувачень, які висловлені сьогоднішнім віце-прем’єр міністром України Борисом Колесніковим. А я просто ще раз нагадую всім, що Колесніков назвав Табачника казнокрадом бюджетним та музейним злодієм, корупціонером та й просто дешевим клоуном.

Таким чином до сих пір, не захистивши свою честь і гідність, міністр України не може перебувати на такій посаді. А як уродженець Львову, так званий галичанин, який... про якого досить багато говорив Дмитро Володимирович, то я хочу сказати, що ми є українці і ніколи не дозволимо наругу над собою. Дякую.

Володимр Литвин: Шановні колеги! Інформую вас про домовленість яка була досягнута на засіданні Погоджувальної ради.

Погоджувальна рада України в особах представників фракцій, керівників фракцій одноголосно прийняла рішення: рекомендувати Верховній Раді України розглянути питання щодо відставки міністра освіти і науки зараз за такою процедурою. Прошу уваги! Виступ автора проекту постанови – до 5 хвилин з обґрунтуванням своєї постанови. Потім - фіксація позиції кожної фракції щодо цього проекту постанови, по одній хвилині, і одразу голосування. Тому я зараз поставлю на голосування пропозицію щодо такого Регламенту розгляду цього питання, оскільки нам треба зараз проголосувати особливу процедуру, відступивши від Регламенту.

Ще раз говорю. Такий Регламент пропонується розгляду питання: автору проекту постанови – 5 хвилин для обґрунтування своєї позиції, для того, щоб кожна фракція, якщо є таке бажання, виклала свою точку зору на проект постанови – по одній хвилині і далі процедура голосування. Я ставлю на голосування пропозицію про такий регламент розгляду питання.

За - 264. Рішення прийнято.

Дякую за порозуміння. Прошу вас, розгляд іде питання. Я прошу вас, не заважайте. В’ячеслав Кириленко, будь ласка.

В´ячеслав Кириленко: Шановні колеги, шановні виборці, шановні викладачі і шановні студенти! Сьогодні розглядається питання, яке є вкрай важливим для всієї України, а не лише для освіти, шкільництва і університетської та вузівської освіти. Розглядається питання, яке є резонансним з усіх точок зору. Є три аспекти щонайменше у цьому питанні.

Перше. Як би не формувалася правляча коаліція у конституційний чи не конституційний спосіб, ніхто не має права призначати на посади в уряді відверто українофобських людей, людей, які зневажають все українське і відстоюють цю позицію неодноразово публічно і офіційно, тим більше на посаду міністра освіти і науки, яке є відповідальною за виховання мільйонів молодих українців у школі, в середній освіти і в університетах.

Саме таке відбулося із призначенням на посаду міністра освіти Дмитра Табачника. Як би Дмитро Табачник і надалі продовжував пропагувати свої політичні погляди як депутат і політик, це не викликало б можливо аж такого сильного громадського осуду в усій країні. Але коли на посаду міністра освіти прийшов міністр, який ділить українців на сорти, який по суті ставить під сумнів територіальну цілісність країни, який по суті ставить під сумнів існування незалежної української держави в теперішніх кордонах, у нас виникає питання: які саме погляди будуть сповідуватися у нових підручниках, які саме погляди будуть викладатися учням середніх шкіл, яку саме науку будуть вивчати студенти вищих навчальних закладів, коли міністр освіти прямо і неприховано багато років і офіційно пропагує такі погляди. Коли Міністр освіти і науки України говорить, що більше п’яти мільйонів Українців, які живуть в Галичині, це не українці, люди по суті другого сорту, які лише вчора, цитую його, навчилися мити руки, то виникає питання, яку культуру, яке виховання і яку національну гідність Дмитро Табачник несе студентам, викладачам, батькам і всім тим, хто спостерігає і переживає за якість української освіти.

Я не буду цитувати тут висловлювання такого професора, вони стали загальновідомими і широко поширеними. Але я вдамся до аналізу другого аспекту, який не менш важливий. Це аспект незалежного тестування. Шановні колеги! Усі знають, що чи не єдиною реформою, яка останнім часом відбувалася в країні, це є реформа освіти і це є реформа оцінювання знань як незалежного оцінювання знань. Завдяки цій реформі мільйони молодих українців особливо за останніх два-три роки змогли поступити лише на підставі власних знань до вищих навчальних закладів. Стало практикою, коли людина із райцентру, із села може обрати престижний український університет і туди поступити без гаманця батьків і без високого дзвінка із високих кабінетів, а тільки на підставі незалежного тестування своїх знань і вдало зданих тестів. Саме це непокоїть ту частину українського суспільства, яка сконцентрована на вищих щаблях напевно української освіти, яка вважає, що старі корупційні схеми мусять бути повернені, безумовно, шляхом скасування незалежного тестування. Поки що це відбувається у повзучий спосіб. Запроваджено врахування середнього балу атестату про середню освіту уже цього року. Наступного року буде запропоновано вступні іспити. Це означає, що незалежне тестування повністю втрачає свій сенс. Тому що почнеться боротьба за медалі у будь-який спосіб в середній школі. І почнеться боротьба за вдалий іспит у кожному університеті, у кожному інституті. Ця боротьба, як показує практика минулих років, як правило має суб’єктивне наповнення. Іди до такого-то керівника, іди до такого-то адміністратора, батько, мама вирішує питання і твоя дочка, син поступить. Ось це до цього пропонує повернутися новий міністр освіти, і він цього і не приховує.

Ну, і третій аспект. Дратує нового міністра освіти, а значить всю правлячу коаліцію, не лише незалежне тестування, як таке, а українська мова, яка, як тес, є обов’язковою у незалежному тестуванні; українська література, яка є обов’язковою для незалежного тестування, і українська мова, якою складають тести всі ті, хто хочуть поступити до вищих навчальних закладів.

Здавалось би, це велика проблема для нового міністра і нової правлячої коаліції, але звернімося до цифр. До призначення Дмитра Табачника міністром освіти на тестування українською мовою вже записалося добровільно 400 тисяч цьогорічних випускників середніх українських шкіл, що складає майже 90 відсотків від загальної їхньої чисельності. Тобто випускників середніх українських шкіл не відлякує складання незалежних тестів українською мовою, викладачів вищих навчальних закладів не відлякує те, що прийдуть діти, студенти із належним рівнем, із належним рівнем володіння українською мовою, а от нового міністра освіти і науки турбує в освіті саме це, що нарешті мова українського народу посіла заслужене місце у середній освіті, вищій освіті і взагалі у вищій школі.

Я думаю, що такого роду підходи, які демонструються новим міністром освіти і науки Дмитром Табачником є контрпродуктивними і антиукраїнськими. Це фігура, яка не об’єднує український народ, а роз’єднує. Ми вважаємо, що не потрібно доводити ситуацію, коли напруга сягне граничних щаблів, коли вийдуть на вулицю студенти, почнуть протестувати викладачі, почне протестувати український народ. Такого міністра, такого міністра українофоба треба знімати негайно саме зараз, використовуючи добру волю української громадськості і депутатів. Дякую. (Оплески)

Володимир Литвин: Шановні колеги, прошу тоді від фракцій. Хто із фракцій наполягає? Володимир Яворівський, Анатолій Гриценко, Валерій Бондик буде виступати.

Володимир Яворівський: Шановні виборці України! Ще півтора місяця тому міністром освіти України був всесвітньо відомий вчений, людина з колосальним моральним і науковим авторитетом. Мені видається, що Партія регіонів, принаймні її вище керівництво, зробило фатальну і самовбивчу помилку, порекомендувавши і провівши на посаду міністра освіти, тобто це міністр, який формує майбутнє України, Дмитра Табачника.

Тут можна було б розповідати про той колосальний шлейф, який тягнеться, аморальний шлейф, який тягнеться за цією людиною: від полковничих звань до заведення на нього кримінальних справ з приводу крадіжок документів із львівських архівів, з приводу продажу підроблених картин і тому подібне. Тобто в нормальній країні, ще раз кажу, людина з таким „хвостом” і з такими реп’яхами, очевидно, і близько не була б допущена до посади міністра. Я вже не кажу про його політичні погляди! Яка нація, який народ міг би собі дозволити посадити в крісло міністра освіти, який зневажає цей народ, зневажає його історію.

Через те, навіть якщо ми сьогодні не наберемо голосів, ми не зупинимося все одно. Я думаю, що і український народ не витримає цього.

Через те ми сьогодні стоїмо на тому: ця людина не гідна сидіти на цій посаді. І це фатальна помилка Партії регіонів.

Володимир Литвин: Дякую. Анатолій Гриценко. Фракція „Наша Україна – Народна Самооборона”. Потім – Валерій Бондик.

Анатолій Гриценко: Шановні колеги, давайте подивимося на цю проблему не через призму „свій-чужий”, а через призму „майбутнє”. Я вважаю, що це була кадрова помилка новообраного Президента і коаліції. Переконаний, що в кожній із трьох фракцій коаліції є кращі кандидати на цю посаду.

Чому це була помилка? Питання професійності і рівня знань ніхто не ставить під сумнів. Все це є у Дмитра Табачника. Але просте питання: чи об’єднує його постать, його кандидатура, його діяльність країну – ту, яка зафіксована на табло ЦВК двома кольорами? Переконаний - не об’єднує. Тому я вважаю, цю помилку треба виправити і виправлення цієї помилки – це було б ознакою сили коаліції, спроможності робити правильні висновки. Я пропоную проголосувати за відставку. Дякую.

Валерій Бондик: Шановний Володимире Михайловичу, я ще прошу добавити одну хвилину, тому що я просив слово-репліку від фракції, а згідно статті 50 частини четвертої уповноважена особа від фракції має право на виступ від фракції, коли ображалася ціла фракція.

Шановні колеги, шановні виборці, вельмишановні, національно свідомі частина цього залу! Знаєте, кожна будь-що… Да, я до вас звертаюсь... Будь-що казати, але Дмитро Володимирович Табачник навіть краще вас знає ту рідну українську мову і робить багато для того, щоб вона зберігалася і в школах, і в ВУЗах, і таке інше.

Ви знаєте, це навіть трагедія, коли при системних реформах починають шукати людину, яка ще нічого не зробила на посаді негарного, а вже починають її якось ображати. Є конституційний шлях, зверніться до суду, визнайте дії міністра неправомірними. Рішення суду іменем України повинно виконуватися. Але що зробив Дмитро Табачник кращого? Я вважаю, що він зробив те, що він поламав корупційні оборутки. Коли колишній міністр повинен був, наприклад, з’ясовувати, акредитацію того, чи іншого вузу, а ви знаєте автономія вузів – це вимога Болонського процесу, куди ми з вами йдемо, в Європу. Він поламав цю систему і зараз отримує такого стусана ніби-то від свідомих студентів. Але ж ми знаємо, хто виводить цих студентів, хто їх виводить. Шановні, схаменіться, схаменіться, бо ви знаєте, на скільки в Україні одні студенти – за одного міністра, на заході – за іншого. Так не повинно бути, є влада, владу повинні поважати. Якщо є той міністр, якщо є той міністр, він є. Якщо в вас нема нічого іншого, домагайтесь це в суді.

Володимир Литвин: Дякую. Ще раз хочу вам нагадати, що репліку має право тоді, коли згадують прізвище народного депутата. Сідайте, будь ласка. Ви подивіться статтю 50, що там написано. Будь ласка. Від фракції має гарантоване право виступу представник фракції, але на репліку має право лише тоді, коли названо прізвище депутата у виступі. Я шановного колегу просив би вчити Регламент.

Так, будь ласка, хто ще вимагає? Катерина Самойлик, фракція комуністів.

Катерина Самойлик: Дякую. Шановні колеги, шановні освітяни, шановні керівники вищих навчальних закладів! Як ви бачите, сьогодні мова йде не про те, що Дмитро Володимирович не є професіоналом. Ні, він – професіонал, ні, він – вчений. Сьогодні не йде мова про освіту, сьогодні йде мова про те, щоб мракобісся в освіті, руйнація в освіті і в науці продовжувалася.

І я думаю, що сьогодні для нашої коаліції, для всієї освіти і науки України є пробний камінь. Сьогодні хочуть, знищивши одного міністра, знищити почергово всіх.

Я думаю, що ми не підтримаємо цю постанову в цілому в залі, ні в якому разі. Ми підтримуємо реформи, які запропоновані, ми підтримуємо думку всіх без винятку ректорів, які в четвер проводили своє засідання і думають, що ця постанова буде відхилена. І досить тут політичних розбірок, повернення назад не буде.

Володимир Литвин: Зараз, да. Хто ще наполягає? (Шум у залі) Ні, вже ж, шановні колеги, ми домовилися, від фракції по одному. Ми проголосували за відповідний Регламент. Я з тих, хто не виступав. Заключне слово, одна хвилина, В’ячеслав Кириленко.

Ну, ми ж проголосували з вами 250 голосів, шановні колеги.

В’ячеслав Кириленко: Шановні колеги, ну, по-перше, можна мати вчені ступені, вчені звання, але ненавидіти Україну і при цьому претендувати на роботу в українському уряді, за український бюджет, за українські гроші.

Друге. Можна написати багато статей, але при цьому бути ретроградом і відновлювати по суті корупційні схеми в освіті.

Ну, і останнє. Не дивлячись на крики комуністів, істерики правлячої коаліції, ми можемо повідомити. Що навіть якщо сьогодні не буде проголосована постанова про звільнення українофоба Дмитра Табачника, я особисто, народний депутат України В’ячеслав Кириленко, сьогодні ж зареєструю новий проект постанови про звільнення Дмитра Табачника з посади міністра освіти і науки. І ми будемо це робити і в парламенті, і поза парламентом доти, доки ця людина не полишить українську освіту, українські університети, українські школи і реформи вищої освіти в спокої. І цьому не завадять ні крики комуністів позавчорашнього дня, ні нерозуміння ситуації з боку правлячої коаліції. Слава Україні!

Володимир Литвин: Шановні народні депутати, розгляд питання завершено. Прошу підготуватися до голосування.

Ставлю на голосування проект постанови Верховної Ради України, реєстраційний номер 6183, про звільнення міністра освіти і науки Табачника Дмитра Володимировича.

За - 202. Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 0, „Блок Юлії Тимошенко” – 146, "Наша Україна - Народна Самооборона" – 56, комуністів – 0, „Блок Литвина” – 0, позафракційні – 0. Таким чином рішення не прийнято.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram