ГоловнаПолітика

Рекорди 17 січня

Найцікавіші, найвражаючі цифри першого туру президентських виборів. За кого голосували в Пекіні та Кишиневі? Який світовий антирекорд встановив Віктор Ющенко? Скільки голосів отримали в Ізраїлі антисеміт Ратушняк і ксенофоб Тягнибок? Хто з політиків набрав багато і на лівому березі, і на правому?

Рекорди 17 січня

Явка

Тільки дві третини українців скористалися своїм правом голосу – 66,76%. Для порівняння у першому турі президентських виборів 1999 року явка склала 73,8%. А в трьох турах 2004-го ще вище – 74,92, 80,85 та 77,32%.

Найзапекліше ходили на вибори волиняни (74,09%), найгірше – закарпатці 56,74%. В останньому випадку можна припустити, що в другому турі й половини не набереться. Дарма, що вибори 7 лютого відбудуться за будь-якої погоди.

Ющенко

За оцінкою відомого блогера та електорального географа Олександра Кірєєва, нинішній український президент має всі шанси увійти до Книги рекордів Гіннеса як президент, який набрав найменшу кількість голосів на виборах. До минулого тижня малопочесна пальма першості належала екс-президентові Словаччини Рудольфу Шустеру, який втратив посаду, отримавши від виборців лише 7,4%.

Віктору Андрійовичу вдалося неможливе. Він із легкістю взяв той рекорд, який протримався трохи більше п’яти років. Відтепер це 5,45%.

Главі держави належить ще один антирекорд. У Севастополі, одному з двох міст України, де є посада президентського представника, він зміг заручитися підтримкою аж 1 530 виборців, які прийшли того дня на дільниці, – 0,74%. Якщо ж брати виключно відсотковий показник, то у Донецький області йому повірили лише 0,67% виборців!

Експортний варіант

На 113 дільницях закордонного виборчого округу явка теж була дуже млявою. Проголосували всього 32 015 виборців. Мало, бо, для прикладу, в третьому турі президентських виборів-2004 їх було понад 103 тис.

За результатами обробки 100% електронних протоколів найбільше набрали Віктор Янукович – 29,57% та Юлія Тимошенко – 23,24%. Втішна «бронза» у Віктора Ющенко – 15,75%. Далі – Тігіпко, Яценюк, Тягнибок, Гриценко, Литвин.

Найбільше українців проголосували на дільниці в Москві – 1 611 осіб, з них 877 за чільного опозиціонера, 254 – за прем’єр-міністра. Також більше тисячі громадян проявили високу свідомість у Таллінні, Афінах, Празі, Кишиневі, Мадриді та Мюнхені. Найбільше голосів «проти всіх» зафіксовано чомусь у Берліні.

Янукович переміг в усіх країнах колишнього Радянського Союзу, Софії, Тель-Авіві та Хайфі, Дамаску, Гавані, Делі, Каїрі, Бухаресті, Пекіні.

Тимошенко отримала більшість голосів на всіх трьох дільницях Іспанії, в Преторії, Мехіко, Канберрі, Відні, Лондоні, Афінах, Лісабоні, Варшаві, Буенос-Айресі, Парижі, Празі, Токіо, країнах Скандинавії тощо.

Є локальні успіхи й у колишнього помаранчевого кумира. Ющенко був першим у Римі, Торонто, Нью-Йорку, Чикаго, Пряшеві, Бразиліа.

Тігіпка оцінили в Кишиневі, Таллінні, Мінську, Афінах, Берліні, Гамбурзі, Москві. Яценюка – у Відні, Лондоні, Афінах, Тель-Авіві, Мадриді, Мюнхені, Празі. Тягнибок отримав непогані в рамках даного округу цифри в Торонто, Чикаго, Мадриді, Малазі, а також дев’ять голосів в Ізраїлі.

Гриценко найбільше отримав у столиці Ліберії, що й не дивно – бо там перебуває наш військовий миротворчий контингент, та Вашингтоні. Юрій Костенко більш популярний у Таллінні та Афінах, Литвин – у Москві, Симоненко – і це дуже символічно: у колишньому Ленінграді (Санкт-Петербурзі).

Борець з єврейським олігархатом Ратушняк отримав один голос в Ізраїлі.

Найвищі й найнижчі бали

Інні Богословській, яка пропонувала Севастополю українсько-російський статус, городяни повірили. Тамтешні 2,31% – найвищий результат її кампанії. Також «місту російських моряків» завдячує своїм особистим рекордом лідер комуністів Петро Симоненко – у нього там 9,82%.

Троє кандидатів своїм найвищим оцінкам мусять завдячувати землякам. Сергій Тігіпко – мешканцям Дніпропетровська (36,34%). Арсеній Яценюк – чернівчанам (21,75%). Володимир Литвин – селянам Новоград-Волинського району (13,19%).

Львів’янин Олег Тягнибок отримав свої максимальні 7,47% в Івано-Франківську. Черкащанин Анатолій Гриценко – Києву, у нього в столиці 3,09%.

Ющенко залишив по собі добру пам´ять у районах навколо містечка Яворів, що на Львівщині, – 38,5%. Популярність Януковича зашкалює у Макіївці (84,41%), проте на Прикарпатті, у Тлумачі та Городенці, він як політик незрозумілий – лише 4,2%. Юля є героїнею волиняків з району Маневичів (там у неї 57,71%), а найгірші справи у тій-таки Макіївці – всього 2,57%.

Дежавю

Юлія Тимошенко виграла в усіх областях, в яких п’ять років тому переміг Віктор Ющенко. Крім Закарпатської, де її відставання від Януковича некритичне і складає трохи більше 3%.

У цих виборах брали участь п’ять кандидатів, що і у виборах 2004-го. Їхні результати першого туру – тоді й зараз – виглядають так:

А Юрій Костенко вперше випробовував кандидатську долю десять років тому. Було 2,17%, стало рівно в десять разів менше – 0,22%.

Регіональний вимір

Тимошенко виграла у 16 регіонах, зокрема, у Києві. Янукович – у 11 регіонах, між ними – Севастополь. Найбільше він набрав на батьківщині, на Донбасі, – 76,04% (п’ять років тому було на 10% більше!), а найменше – на Івано-Франківщині – 5,11%. Цікаво, що порівняно з 2004-м лідер ПР у своєму регіоні втратив майже 450 тис. осіб, передусім – за рахунок більш низької явки.

Загалом картина абсолютно відповідає «помаранчево-блакитній» мапі 2004 року, за єдиним винятком – лідерові ПР вдалося виграти в чотирьох із шести округів Закарпаття. Лідерка БЮТ змогла отаборитись на території опонента, вигравши в округах з центрами в Ужгороді та Сваляві. Там же ж зафіксовано найменший розрив між фаворитами – трохи більше 3%; найбільший – у Донецькій області – майже 72%.

На території десяти «біло-блакитних» областей команда Януковича програла лише два округи зі 111 – лідеру «Сильної України» Тігіпкові. Водночас керівник опозиції зміг «залізти» на Юліну територію, взявши два округи на Полтавщині (центри – Кременчук і Глобине), по одному округу на Сумщині (Шостка), Житомирщині (Коростень), Кіровоградщині (Олександрія), Буковині (Новоселиця).

У свою чергу, чинному президенту Віктору Ющенку «віддалися» 5 округів – усі на Львівщині.

Більш різноманітною є картина других місць. Один округ – у Маріуполі – здобув комуніст Симоненко. Чотири – «фронтовик» Яценюк, причому три з них у Чернівецькій області та один по сусідству – в Коломиї (нехай Арсеній дякує землякам своїх батьків).

У Ющенка – 18 других місць, всі на Галичині. У Юлії Тимошенко – 41, причому це майже весь Крим, Херсонщина, Миколаївщина, половина Одещини, окремі округи на Галичині, Харківщині, Луганщині.

І, нарешті, 103 другі позиції має Сергій Тигіпко. Йому вдалося вирватися за межі протистояння а-ля 2004-й рік. У нього виявилися прихильники в більшості великих міст сходу, Києві, а також – доволі неочікувано – на Волині (Луцьк і Горохів), у Вінниці, низці районів Криму, на Луганщині, Одещині, Запоріжжі, Харківщині тощо.

Вже згадуваний електоральний географ Олександр Кірєєв зробив ще одне цікаве спостереження. 61% всіх своїх голосів кандидат Ющенко отримав лише в трьох галицьких областях – «При цьому його електорат виявився навіть більш «західним», ніж у Тягнибока!». Лідер ВО «Свобода» заручився підтримкою в більшій кількості регіонів. Львівщина, Івано-Франківщина, Тернопілля та дві волинські області дали йому 42%, решту він здобув у центрі та в Києві.

За кого були великі міста. Донецьк, Луганськ, Одеса, Миколаїв, Херсон, Сімферополь, Запоріжжя – за Януковича. Київ, Полтава, Вінниця, Черкаси, Чернігів, Суми, Рівне, Житомир – за Тимошенко. Львів – за Ющенка. Половина Дніпропетровська – за Тігіпко.

Ще з цікавинок – це те, що Ужгород, місто, де три терміни працює мером кандидат у президенти Сергій Ратушняк, дав йому голосів менше, ніж ставленику «жидомасонів» Арсенію Яценюку.

«Обніміть, брати мої, найменшого… »

На минулих президентських виборах аутсайдером був самовисуванець Володимир Нечипорук, який фінішував з результатом 0,02% або 6 171 виборець. Нинішній невдаха, безпартійний юрист Олег Рябоконь, зміг спокусити своєю програмою лише 8 334 громадян, це 0,03% тих, хто волевиявлявся 17 січня. Який не який, але прогрес.

Вахтанг КіпіаніВахтанг Кіпіані, Заступник головного редактора телеканалу ТВі
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram