ГоловнаПолітика

Доля київського референдуму була визначена, - думка

Експерт пояснив, чому кияни підтримали ініціативу Попова.

Доля київського референдуму була визначена, - думка
Фото: zn.ua

Успіх ініціативи голови КМДА Олександра Попова щодо проведення першого київського референдуму був прогнозованим, оскільки порядок денний референдуму формували самі кияни.

Таку думку висловив керівник Інституту медіа-моделювання та політико-економічного аналізу "Перспектива" Євген Черненко.

Коментуючи результати збору підписів ініціативними групами за проведення референдуму, Євген Черненко зазначив, що "такий рівень підтримки референдуму серед киян очікуваний". "Кияни підтримали референдум, оскільки на нього винесено питання, актуальні для мешканців міста. Не варто забувати, що Олександр Попов як ініціатор референдуму лише задав напрямок. А питання - їх формулювання, суть - висунули кияни, які увійшли до ініціативної групи. І висунули вони, безумовно, ті питання, які хвилюють усіх мешканців. Звідси й безумовна підтримка референдуму серед киян", - сказав Євген Черненко.

Нагадаємо, що в понеділок, 18 червня, представники ініціативної групи здали до відділу звернень громадян до київського міського голови 334540 підписів жителів столиці на підтримку проведення в Києві загальноміського референдуму.

Представник Громадського форуму Києва, який підтримав ініціативу з проведення референдуму, юрист Анастасія Зернова зазначила, що, згідно із законодавством, міська влада має провести повну або вибіркову перевірку підписів протягом 15 днів. За її словами, перевірку підписів проводитимуть за присутності членів ініціативних груп - це також передбачає законодавство про референдум.

Ініціатива проведення першого київського референдуму належить голові КМДА Олександрові Попову. Голова міста вважає, що референдуми мають стати нормою київського самоврядування. "Долю столиці повинні визначати не кабінетні начальники і кілька десятків депутатів - робити це повинні самі кияни", - сказав Олександр Попов.

За рішенням ініціативної групи, на перший київський референдум винесено такі питання: "Чи схвалюєте Ви обов'язкове включення в щорічний бюджет м. Києва надання адресної матеріальної допомоги пенсіонерам і надбавок працівникам бюджетної сфери столиці?", "Чи схвалюєте Ви створення в Києві підпорядкованої міській громаді муніципальної міліції, яка повинна забезпечувати порядок у місті та безпеку мешканців?" і "Чи схвалюєте Ви основні проектні рішення нового Генерального плану розвитку Києва?".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram