ГоловнаЗдоров'я

Ляшко: замість двох корпусів Охматдиту збудують один новий

Корпус токсикології з відділенням хронічних та гострих інтоксикацій, який найбільше постраждав від удару російської ракети по Охматдиту, відновленню не підлягає.

Ляшко: замість двох корпусів Охматдиту збудують один новий
Фото: EPA/UPG

Старий хірургічний корпус, скоріш за все, теж підлягатиме знесенню. Там вибиті майже всі вікна, сильно пошкоджено два хірургічні й два соматичні, реанімаційне та хірургічне відділення.

Замість них збудують один новий сучасний корпус, розповів на брифінгу міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

“Тому ми з командою Охматдиту почали працювати над медзавданням і проектувати новий корпус”, – додав міністр.

За його словами, уже є понад 800 млн на відновлення Охматдиту від усіх партнерів разом з держкоштами. 

На другий день після ракетної атаки уряд виділив перші 100 млн гривень для проведення невідкладних робіт. Через платформу UNITED24 благодійники зібрали понад 300 млн грн. Станом на вечір 11 липня на офіційному благодійному рахунку Охматдиту та рахунку фонду «Охматдит» було зібрано понад 470 млн грн. 

Вони підуть на усунення наслідків у новому корпусі, насамперед про операційні блоки, відділення інтенсивної терапії та відділення дитячої онкології, офтальмології, урології та нейрохірургії.

І на медобладання, яке потрібно відновити. Далі – на проектування і будівництво нового корпусу, держава дофінансує стільки, скільки треба буде. 

Наразі, додав міністр, за оцінками фахівців, потрібно 360-400 млн на обладнання: “Але сервісні інженери працюють і перевіряють ззовні вціліле обладнання”. Можливо, сума буде ще вищою. Виробники та меценати готові якесь обладнання надати безоплатно.

  • Міністр також сказав, що наразі 16 пацієнтів Охматдиту подали заявки на те, щоби продовжити лікування за кордоном. Першу таку евакуацію можуть здійснити уже наступного тижня.
Генеральним партнером розділу «Здоров'я» є медична мережа «Добробут». Компанія розділяє цінності LB.ua щодо якісної медичної допомоги, та не втручається у редакційну політику LB.ua. Усі матеріали розділу є незалежними та створеними відповідно до професійних стандартів.