ГоловнаЗдоров'я

Як наша поведінка впливає на те, як тіло переноситиме спеку

Прогноз погоди каже, що найближчим часом на нас чекає суха погода і спека. Та й пора зараз така — саме в тіні й у воді сидіти днями. 

Під кондиціонерами через брак електроенергії ми навряд чи посидимо, тож, крім базових правил, про які ми писали раніше, слід проінспектувати свою поведінку.

Адже те, що ми їмо, п’ємо, які ліки приймаємо, впливає на те, як тіло реагує на спеку надворі. LB.ua переказує основні тези статті Washington Post.

Молодь розважається грою в <i>Beer Pong</i> (потрібно влучити м’ячиком для пінг-понгу в келих з пивом — і тоді його можна випити) в кемпінгу в Шарендійке, Нідерланди.
Фото: EPA/UPG
Молодь розважається грою в Beer Pong (потрібно влучити м’ячиком для пінг-понгу в келих з пивом — і тоді його можна випити) в кемпінгу в Шарендійке, Нідерланди.

Алкоголь

Алкоголь розширює кровоносні судини на поверхні тіла, дозволяє крові бути більш сприйнятливою до температури ззовні. Вона може нагріватися. І коли циркулює в такому стані, може підвищувати загальну температуру тіла, каже меддиректор департаменту невідкладної допомоги в Х'юстоні Кріс Зібел.

У сильну спеку це збільшує ризик теплових захворювань — теплових судом, теплового виснаження, а у важких випадках — теплового удару.

Алкоголь також сечогінний, що призводить до збільшення сечовипускання та потенційного зневоднення. Зібел пояснює, що алкоголь посилює втрату рідини, через що важче пітніти. Нездатність пітніти може відіграти роль, буде у вас легше теплове виснаження чи небезпечніший тепловий удар. Адже піт допомагає тілу охолоджуватися. Його немає — температура тіла буде вищою.

Дівчинка їсть кавун
Фото: pexels.com
Дівчинка їсть кавун

Їжа

Наші харчові звички можуть посилювати відчуття спеки.

Експерти радять уникати великих порцій їжі, також жирної та смаженої, оскільки такі продукти важче перетравити. Це може призвести до відчуття жару. 

Натомість краще їсти легкі страви й частіше. Фахівці також рекомендують продукти з високим вмістом рідини, які легко засвоюються, наприклад, фрукти й овочі.

«Більшість рідини ми отримуємо з їжі», — каже Лі Фрейм, директор медицини зі способу життя Університету Джорджа Вашингтона. Улітку наш організм природно тягне до їжі з високим вмістом води, як-от: кавун, огірки.

«Наше тіло посилає сигнал голоду, якщо ми зневоднені. Тож якщо ви відчуваєте голод, можливо, ви насправді зневоднені», — додає Фрейм.

Кранівник п’є воду в кабіні, де немає кондиціонування, спекотного робочого дня, Франкфурт, Німеччина
Фото: EPA/UPG
Кранівник п’є воду в кабіні, де немає кондиціонування, спекотного робочого дня, Франкфурт, Німеччина

Вентилятори на батарейках чи акумуляторах

Якщо ви на вулиці чи вдома, та кондиціонер не ввімкнеш, скористайтеся електричними вентиляторами на батарейках чи акумуляторах.

Тільки майте на увазі: коли спека вже нестерпна, вони не зарадять. Навпаки, може стати жаркіше, пояснює науковець з питань клімату Люк Пенсонс, котрий досліджував безпечне використання вентиляторів.

Поради щодо кондиціонерів не переказуємо, бо це історія точно не наших умов у найближчій перспективі.

Кофеїн

Як пояснює терапевт з невідкладної допомоги Джофрі Комп у медцентрі Valleywise Health, збудження, яке частина людей відчуває після прийому високих доз кофеїну, збільшує рухливість — і тіло генерує більше тепла. 

Кофеїновмісні напої також здатні зневоднити тіло через збільшене сечовипускання. Особливо якщо ви не випили достатньої кількості води чи електролітів на заміну.

Люди стоять у черзі за кавою з льодом у Вестмінстері найспекотнішого дня року у Великій Британії (понад 32 градуси за Цельсієм), 6 вересня 2023 року.
Фото: EPA/UPG
Люди стоять у черзі за кавою з льодом у Вестмінстері найспекотнішого дня року у Великій Британії (понад 32 градуси за Цельсієм), 6 вересня 2023 року.

Ліки

Ефекти від деяких ліків можуть підвищувати температуру тіла, пояснює Комп.

Антигістамінні, тобто протиалергічні препарати, провокують певне звуження кровоносних судин на поверхні шкіри. Це теж може сприяти нагріванню.

Добавки для схуднення, котрі продають без рецепта, збільшують вироблення тепла в організмі.

Проносні засоби призводять до втрати рідини, тож тіло має менше води для потовиділення й охолодження, каже Комп.

Бета-блокатори, які використовують люди із серцевими захворюваннями, знижують частоту серцевих скорочень. Це блокує здатність до теплообміну на поверхні шкіри, підтримуючи тепло всередині.

Деякі амфетаміни, які відпускають за рецептом, підвищують теплоутворення.

У деяких людей можлива гіпотермія через побічні ефекти ліків. Певні психіатричні препарати змушують м’язи тремтіти й виробляти тепло. 

Сечогінні ліки, які застосовують під час високого кров’яного тиску чи інших захворювань серця, допомагають позбутися зайвої рідини. Утім часте сечовипускання та втрата рідини під час сильної спеки можуть швидше призвести до зневоднення.

Але! Це не означає, що ви тепер маєте перестати приймати ліки, потрібні щодня вашому здоров’ю. 

Ірина АндрейцівІрина Андрейців, редакторка відділу «Здоровʼя»
Генеральним партнером розділу «Здоров'я» є медична мережа «Добробут». Компанія розділяє цінності LB.ua щодо якісної медичної допомоги, та не втручається у редакційну політику LB.ua. Усі матеріали розділу є незалежними та створеними відповідно до професійних стандартів.