ГоловнаЕкономікаБізнес

Українські сховища чекають на європейський газ

Величезні сховища природного газу в Україні все ще можуть бути порятунком для Європи цієї зими навіть після російських атак на них. Про це в інтерв’ю Politico заявив голова правління Групи “Нафтогаз” Олексій Чернишов. 

Він також додав, що Україна вже має достатні запаси газу, щоб задовольнити власні потреби у зимовий період.

Чи будуть європейці закачувати власний газ в українські сховища? 

Фото: uprom.info

Минулоріч трейдери з ЄС закачали в українські сховища 2,5 мільярда кубометрів газу, позбувшись необхідності продавати свої надлишки з багатомільярдними збитками.

“Наразі обсяг закачування зменшився, — констатував Олексій Чернишов, зазначивши, що трейдери не накопичують стільки газу, оскільки цієї зими не очікуються суттєвий ріст цін на енергоносії. 

“Водночас ми розуміємо, що європейські газосховища вже заповнені більш ніж на 90%, а в наших сховищах є достатньо вільного простору, який ми можемо запропонувати партнерам для зберігання свого газу, — додав очільник “Нафтогазу”. — Умови, які ми пропонуємо, вигідні для європейських компаній”.

Олексій Чернишов
Фото: Олександр Ратушняк
Олексій Чернишов

Статистика Gas Infrastructure Europe показує, що сховища ЄС справді майже заповнені задовго до зимового опалювального сезону. Однак європейські компанії можуть остерігатися активно використовувати сховища, які у 2024-му вперше стали мішенню для російських атак. 

Хоча самі сховища розташовані глибоко під землею і є практично невразливими для російських ракет, пошкодження наземних об’єктів, що використовуються для закачування та відкачування газу, може бути ризиком для трейдерів.

“Головна проблема полягає не у втраті газу, а в неможливості відібрати його, коли це потрібно і потрібно», — сказав Financial Times Марко Заальфранк, керівник відділу торгівлі континентальною Європою швейцарської енергетичної групи Axpo.

“Найважливішим пріоритетом є посилення наших систем протиповітряної оборони для захисту енергетичної інфраструктури України від ворожих атак, — сказав у свою чергу Олексій Чернишов. — Ми надзвичайно вдячні за допомогу, яку ми вже отримали, але потреба в додаткових заходах захисту залишається”.

Ще одна причина зниження попиту на сховища — високі ціни на газ уже зараз. Трейдери накопичують записали у літні місяці, коли ціни на газ дешеві, і продають його у зимові місяці, коли попит на опалення підвищує попит на природний газ.

Підземне сховище газу RWE Gas Storage CZ поблизу м.Пршибрам, Чеська Республіка, 15 серпня 2022 р.
Фото: EPA/UPG
Підземне сховище газу RWE Gas Storage CZ поблизу м.Пршибрам, Чеська Республіка, 15 серпня 2022 р.

Минулого року різниця часто перевищувала 20 євро за мегават-годину, але цього року вона становила лише близько 5 євро/МВт-год, за даними компанії Argus, що надає консалтингові послуги та дані щодо товарно-сировинних ринків

І така різниця в ціні недостатньо приваблива, щоб інвестувати у великі запаси газу.

Для того, щоб європейці активніше використовували українські сховища, потрібні додаткові стимули, переконана Наташа Філдінг, керівник європейського ціноутворення на газ в Argus.

Високопоставлений чиновник ЄС сказав Financial Times, що Євросоюз міг би надати кошти для страхування ризиків тим компаніям, які зберігають газ в Україні. 

Закачувати газ в українські сховища таки доведеться?

Георг Захманн, експерт з енергетики брюссельського аналітичного центру Bruegel при цьому переконаний, що використання додаткових потужностей для зберігання в Україні є вигідним для європейців, особливо після закінчення дії угоди про транзит російського газу через Україну до таких країн ЄС, як Словаччина, Австрія та Угорщина.

Газопровід (Австрія)
Фото: Gas Connect Austria
Газопровід (Австрія)

“Це створило б регіональний дефіцит, але не критичний, але більше сховищ газу зменшило б занепокоєння, а додаткові запаси в Україні були б ідеальною альтернативою”, — сказав Захманн.

Газосховища на території ЄС можуть вмістити максимум близько 100 мільярдів кубометрів природного газу при річній потребі від 350 до 500 мільярдів кубометрів залежно від погоди та інших умов.

Сформованих на території ЄС запасів газу буде недостатньо якщо трапиться щось несподіване. констатувала агенція Bloomberg.

“Якщо все піде за планом, то в Європі буде достатньо газу. Якщо зима нормальна — або навіть тепліша, ніж зазвичай — і нічого не ламається, то поточних запасів буде достатньо. За такого сценарію європейські ціни на природний газ можуть значно впасти до Різдва або початку січня. Зараз європейський еталон газу, відомий як TTF, торгується близько 40 євро (44 долари) за мегават-годину. Можливе зниження десь до 30-25 євро за МВт-год”, — зазначив оглядач Bloomberg Хав'єр Блас.

“Що може піти не так і, таким чином, підвищити ціни? По-перше, погода. За останні два роки явище Ель-Ніньо, яке призвело до підвищення глобальної температури, допомогло зменшити вплив енергетичної кризи на континент. Але Ель-Ніньо швидко зникає, і метеорологи кажуть, що протилежна погодна тенденція, яка називається Ла-Нінья, ймовірно, домінуватиме з жовтня або листопада. Якщо так, Європа може зіткнутися з нормальною або навіть більш холодною зимою, — написав Хав'єр Блас. — Друга загроза — з боку Росії. Ця новина може бути шокуючою для будь-кого поза енергетичним сектором: Європа все ще купує російський природний газ, у тому числі через трубопровід, який пролягає через Україну. Навіть сьогодні, через понад три роки після того, як Росія вторглася в Україну, Австрія, Словаччина, Угорщина та Італія все ще сильно покладаються на Москву щодо газу. Незрозуміло, чи продовжиться цей потік після завершення терміну дії ключового транзитного контракту по трубопроводу в кінці 2024 року . Заберіть цей газ, і поточні європейські запаси газу вже не виглядатимуть достатніми”.

“Нафтогаз” створює додаткові запаси

Тим часом Група “Нафтогаз” розпочала закупівлю природного газу, який зберігатиметься підземних сховищах в режимі “митного складу”. 

Фото: EPA/UPG

При цьому, поприпоки товар не розмитнять, операція не вважатиметься імпортом. Це дозволить “Нафтогазу” зробити запас газу, який можна буде оперативно розмитнити і використати в разі надзвичайної потреби. Зберігати газ у режимі митного складу можна до трьох років. 

Весь резервний запас придбають за рахунок кредитних коштів ЄБРР – 200 млн євро. 

Якщо не виникне надзвичайної потреби використання купленого газу, його можуть продати на ринок ЄС.

“Йдеться не про імпорт газу, а про закупівлю за кошти ЄБРР обсягу, що зберігатиметься в режимі “митний склад” і використовуватиметься винятково в разі виникнення надзвичайних ситуацій і лише для потреб бізнесу”, — пояснили у “Нафтогазі”, додавши, що потреби українського населення група має намір закривати за рахунок власного видобутку. 

“За планового розвитку подій газу власного видобутку цілком вистачить для забезпечення потреб українського населення”, — зазначили в компанії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram