ГоловнаЕкономікаДержава

Газу достатньо, вугілля бракує. Нові графіки відключення електрики. Як Україна входить в опалювальний сезон

Якщо виникне надзвичайна ситуація, без струму доведеться сидіти щонайменше по чотири години на день. Але уряд запевняє: підстав для паніки немає. 

Нафтогаз звітує: щоб пройти опалювальний сезон, газу у сховищах достатньо — і їх далі наповнюють. Натомість вугілля припасли менше, ніж планували, тож компенсуватимуть газом.

Фото: dtek-kem.com.ua

Світло вже вимикають?

Поки що ні, однак постачальники електроенергії оприлюднили оновлені графіки відключень. Ця інформація миттєво розлетілася по російських і проросійських телеграм-каналах. Уряду довелося реагувати. 

«Обмежень електропостачання наразі не передбачається в жодній області країни. Вони можливі ВИКЛЮЧНО в разі масованих ворожих обстрілів і як наслідок пошкоджень енергетичного обладнання. А також технологічних порушень і в разі несприятливих погодних умов», — запевнила пресслужба Міністерства енергетики. 

Головна мета таких повідомлень — посіяти паніку, упевнені в уряді. До того ж дезінформаційна кампанія збіглася з річницею масованих атак на українську енергетику. 

«Офіційно повідомляємо: графіки відключень розміщені на сайтах постійно, весь рік. Однак наразі їх не застосовуємо. Якщо буде така необхідність — ми обов'язково про це повідомимо», — підкреслили в компанії ДТЕК. 

Підстав для відключень електроенергії поки що немає: власного виробництва вистачає.

Дефіцит виникав у серпні, коли споживання зростало через спеку. Виходів із ситуації було тільки два: або віялові відключення, або імпорт струму. Держава обрала друге — купувала електроенергію в ЄС. У вересні та жовтні серйозних проблем не було. 

Натомість в оприлюдненні графіків відключення немає нічого дивного.

«Добра новина — що графіки розробили, зафіксували, досить непогано пропрацювали. А це важлива частина. У нас половини підстанцій не вимикають телеметрією. Туди їхати треба і руками вимикати. І ще добра новина: ці графіки розраховані й на атаки. Тому зрозуміло, як діяти диспетчерам, коли атаки завдаватимуть тієї чи іншої шкоди», — переконаний директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

Фото: скрин відео

Обленерго поділили побутових споживачів на кілька груп, кількість яких залежить від регіону. Якщо виникне надзвичайна ситуація, вимикати світло планують щонайменше по чотири години на добу. Деталі варто шукати на офіційних сайтах компаній — постачальниць струму. 

Як країна заходить в опалювальний сезон 

Міста почали запускати системи опалення. Спочатку тепло подають до освітніх закладів і лікарень. І лише опісля до осель. 

У Житомирі мешканці деяких багатоповерхівок зголосилися поки що пожити без опалення, аби зекономити кошти. Просять увімкнути їм тепло з 1 листопада. 

Уже цього тижня синоптики прогнозують значне зниження температури. Що стане першою стресовою перевіркою української енергетики в новому опалювальному сезоні. Бо паралельно з похолоданням зросте використання струму.

Радник прем’єр-міністра України Юрій Бойко
Фото: пресслужба НЕК 'Укренерго'
Радник прем’єр-міністра України Юрій Бойко

«У деякі місяці, зокрема це листопад, передбачено покривати пікове споживання за рахунок імпорту. Він у дуже незначному обсязі — менш ніж 200 МВт. Частина блоків ще в ремонті. І мають вийти з нього в листопаді-грудні. Вважаю, що це однозначно ризик. Серед цих блоків є і ті, які постраждали від ракетних обстрілів, тож ремонт вимагав більше часу», — розповів радник прем'єр-міністра Юрій Бойко. 

Закупівля електроенергії в Європейському Союзі — це задоволення не з дешевих. Але якщо знадобиться, Україна скористається опцією. Резерв на такий випадок становить 1000 МВт. Для порівняння — це потужність одного атомного блока окупованої поки що Запорізької АЕС. 

Запасів газу вистачить 

Після запровадження воєнного стану уряд приховав усі дані про накопичення палива на зиму. Проте орієнтовні цифри влада періодично озвучує. 

«Маємо абсолютно достатні запаси газу у сховищах — 15,5 мільярда кубічних метрів. Маємо понад 1,2 мільйона тонн вугілля, і Міністерство енергетики далі накопичує необхідні енергоресурси», — сказав прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

прем'єр-міністр України Денис Шмигаль
Фото: kmu.gov.ua
прем'єр-міністр України Денис Шмигаль

«Показники абсолютно достатні, щоб упевнено пройти зиму. Також ми продовжимо власний видобуток газу, — заявив у інтерв’ю LB.ua голова правління НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов. — На початок зими минулого року ми вийшли на відмітку близько 14 млрд кубометрів газу. Тобто зараз накопичили значно більше, ніж торік».

За словами очільника Нафтогазу, запаси наростили, бо збільшили видобуток газу. 

«Ми виходимо на відмітку +7%, якщо порівнювати з попереднім роком. Також маю зазначити, що вдалося забезпечити умови та посприяти видобутку приватними компаніями, які не могли експортувати вільний ресурс. Нафтогаз виходив на ринок закупівель, аби надати можливість цим компаніям видобувати і залишатися ліквідними», — сказав Олексій Чернишов.

Керівник Нафтогазу запевнив: компанія планує перетнути позначку 16 мільярдів кубометрів. І цього достатньо, щоб пройти зиму. 

Що ж до палива іноземних компаній, яке також є у сховищах — приблизно 2 млрд кубів, то на нього держава справді не розраховує.

Керівник Нафтогазу Олексій Чернишов
Фото: Нафтогаз
Керівник Нафтогазу Олексій Чернишов

«Ми не плануємо використовувати той об’єм у сховищах: послуга зберігання — наш бізнес, яку надаємо міжнародним клієнтам, європейським трейдерам. І це дуже добре, що він є. Цього року вдалося наростити ці об’єми до 2 млрд кубометрів, що плюс. Це економіка, наш прибуток. А також додатковий тиск у сховищах. Та головне — це показник довіри до нас. Фактично під час воєнної агресії, воєнного стану міжнародні трейдери закачують газ в українські сховища. Причому без додаткових страхових механізмів, умовно кажучи — як у попередні часи. Тому це абсолютна заслужена комерційна довіра», — сказав Олексій Чернишов.

Вугілля бракуватиме

Значно гірша ситуація із запасами вугілля. Уряд передбачав, що на склади завезуть 1,8 млн тонн, але фактичні запаси значно менші. 

«Цифру накопичення я, безумовно, знаю. Але не впевнений, що уповноважений її озвучувати. Є дуже значне відставання від графіка. Скажу так: відставання — близько 30%», — пояснив Юрій Бойко. 

І державні, і приватні компанії, які виробляють електроенергію, взялися завозити вугілля з-за кордону. Власного видобутку, аби перекрити потреби, точно не вистачить. Українські копальні видають на-гора все менше. За даними аналітичного центру Dixi Group, до кінця липня в Україні видобули на майже 150 тисяч тонн менше, аніж за аналогічний період торік. 

Як уже писав LB.ua, нестачу вугілля доведеться компенсувати газом: урядовці вже повідомили, що ТЕС, які належать державі та входять до складу Центренерго — Трипільська та Зміївська, працюватимуть у змішаному форматі — на вугіллі, газі й мазуті.

Зміївська ТЕС
Фото: zmiiv.gromada.group
Зміївська ТЕС

***

«В енергетичній системі зараз дефіциту немає. Відключень чи графіків не застосовують», — заявив наприкінці минулого тижня прем'єр Денис Шмигаль. Але попередив при цьому: ворог може накопичувати ракети для масованих ударів. А тому уряд готується до вкрай непростої зими. І українцям теж варто.

Сергій БарбуСергій Барбу, кореспондент "5 каналу"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram