ГоловнаЕкономікаФінанси

Мінфін почав готувати законопроєкт про контроль за витратами населення

"Непрямими методами" шукатимуть тих, хто не сплатив податки.

Мінфін почав готувати законопроєкт про контроль за витратами населення
Фото: Макс Левин

Міністр фінансів Сергій Марченко повідомив, що Мінфін розробляє законопроєкт про непрямі методи визначення доходів. Документ може бути представлений в 2021 році, сказав він у інтерв'ю "Інтерфаксу-Україна".

"Ми прихильники саме цієї моделі. Це питання дискусійне. Багато хто не підтримує непрямих методів визначення доходів, боїться фіскального тиску, ще чогось. Для мене це нормальна історія - коли податкова може оцінити після декларування приросту статків будь-кого", - сказав міністр фінансів.

За його словами, впровадження непрямих методів виявлення доходів було основною умовою Міжнародного валютного фонду щодо старту системи добровільного декларування доходів.

"Так, МВФ мав зауваження [до закону про добровільне декларування], зокрема щодо порядку застосування. Основна умова МВФ - застосування непрямих методів контролю", - зазначив Марченко.

На початку серпня голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев заявив, що законопроєкт про непрямі методи податкового контролю йде на додачу до податкової амністії.

За його словами, у випадку прийняття цього законопроєкту податкова отримає можливість контролювати витрати громадян та цікавитись походженням грошей. Якщо людина не зможе відповісти чи показати декларацію про амністію, - вона буде змушена доплатити податок за витрати, які не може пояснити.

Законопроєкт про податкову амністію було ухвалено Верховною Радою в середині червня 2022 року. Вона дозволяє одноразово протягом року (з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року) задекларувати активи, придбані без сплати податків, зі спеціальною 5%-ою ставою податку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram