ГоловнаЕкономікаФінанси

У НБУ пояснили, що від завтра зміниться для громадян у зв'язку з набранням чинності закону про фінмоніторинг

Зокрема, не можна буде без ідентифікації поповнити картку в терміналі більш ніж на 5000 грн.

У НБУ пояснили, що від завтра зміниться для громадян у зв'язку з набранням чинності закону про фінмоніторинг
Фото: Ruslan/Depositphotos

В Україні з 28 квітня буде заборонено поповнення карт через термінали більш ніж на 5000 гривень без ідентифікації клієнта. Це зумовлено набранням чинності нового закону про фінансовий моніторинг, повідомили на сторінці Нацбанку у facebook.

Це не стосується переказів з картки на картку, оскільки банківська картка є вже ідентифікованим продуктом.

"До кінця року платіжні термінали будуть обладнані спеціальними зчитувачами. Але ці правила не стосуються: оплати комунальних послуг, оплати податків та інших обов'язкових державних платежів, оплати товарів і послуг, поповнення кредитних карт до 30 000 гривень. У цих випадках ідентифікація не потрібна", - пояснили в Нацбанку України.

Також закон розширює перелік суб'єктів первинного фінансового моніторингу, які проводять ідентифікацію клієнта. Туди включили поштових операторів, ріелторів, юристів, представників грального бізнесу і тих, хто надає податкові консультації.

Крім цього, новий закон дає можливість клієнтам банків ідентифікуватися дистанційно. Тепер для відкриття рахунку в банку не потрібно буде йти у відділення, можна завірити особу за допомогою відеозв'язку або BankID.

Також закон впроваджує ризикоорієнтований підхід у роботі з клієнтами. Тих, у кого ризики більші, наприклад, політиків і олігархів, перевірятимуть більш ретельно.

"Операції звичайних людей - студентів, пенсіонерів, клієнтів у рамках зарплатного проєкту і "білого" бізнесу, який платить податки - перевірятимуть менше", - додали в НБУ.

Також збільшується максимальний поріг операцій обов'язкового фінмоніторингу. Раніше банки повідомляли в Держфінмоніторинг про всі операції понад 150 000 гривень, а серед підстав було 17 пунктів. Зараз поріг збільшено до 400 000, а список ознак зменшено до чотирьох - готівкові кошти, переказ грошей за кордон, операції політиків, операції клієнтів з держав, які працюють в "антилегалізаційній сфері".

Нагадаємо, у грудні Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №2179 про запобігання та протидію відмиванню грошей. Він збільшує до 400 тис. гривень розмір суми фінансових операцій, що підлягають обов'язковому фінансовому моніторингу, а кількість ознак таких операцій зменшує з 17 до чотирьох.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram