ГоловнаЕкономікаБізнес

Коболєв: ціна на газ рекордно низька і буде ще нижчою

"Складно сказати, на якому ціновому рівні опиниться газ влітку цього року".

Коболєв: ціна на газ рекордно низька і буде ще нижчою
Фото: facebook.com/NaftogazUA

Глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв заявив, що ціна на газ у Європі є на рекордно низькому рівні й буде знижуватися ще більше.

Про це він сказав під час онлайн-дискусії Київського безпекового форуму в п'ятницю.

"Ми очікували, що ситуація, коли виробники зрідженого газу обвалили влітку ціни до дуже низького рівня, буде повторюватися ще кілька років. І, власне кажучи, це пророцтво виявилося правильним. Хоча вплив, який зараз має на енергетичний ринок коронавірус, складно переоцінити. Навіть зараз мені складно сказати на якому ціновому рівні виявиться газ влітку цього року. Ціна вже рекордно низька, і ми очікуємо, що буде ще меншою", – сказав Коболєв.

За його словами, це безпосередньо впливає на газовий бізнес "Нафтогазу" і знижує економічну доцільність видобутку.

Водночас Коболєв попередив, що "цикл є цикл", і через деякий час ціна піде вгору.

"Це питання пів року, року або двох, але це точно буде відбуватися. Для того, щоби газовидобувні компанії могли в цей момент ефективно почати видобуток, потрібно спочатку підготувати ресурсну базу. Нам потрібно визначити проблеми в дозвільній системі, системі виділення землі, системі проведення конкурсів, які були накопичені й досі не вирішені. Вирішивши їх, ми зможемо економічно доцільно добувати, коли ціна дозволить це робити", – сказав Коболєв.

Зараз на найбільших торгових майданчиках Європи ціни на газ є на мінімальному рівні з 2009 року.

На вартість газу впливають відразу кілька чинників: тепла зима в Європі, через яку в сховищах газу накопичилися рекордні обсяги; ранній старт сезону закачування газу в сховища; падіння попиту на газ, який спровокувала зупинка промисловості на карантин через пандемію коронавірусу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram