ГоловнаЕкономікаФінанси

Мін'юст у 2019 році стягнув 6,5 млрд гривень аліментів і 500 млн гривень боргів із зарплати

"Аліменти - це зараз найкраще, що стягується в системі виконавчого провадження".

Мін'юст у 2019 році стягнув 6,5 млрд гривень аліментів і 500 млн гривень боргів із зарплати
Денис Малюська
Фото: Макс Требухов

Міністерство юстиції стягнуло 6,5 мільярда гривень боргів за аліментами і 500 млн гривень - борги із зарплати у 2019 році.

Про це заявив міністр юстиції Денис Малюська в інтерв'ю РБК-Україна.

Міністр зазначив, що аліменти стягуються добре, оскільки було введено нормальний механізм їх сплати.

"Аліменти - це зараз найкраще, що стягується в системі виконавчого провадження. Тут не можу сказати, що це наша заслуга. Це заслуга роботи попереднього керівництва міністерства. Була спеціальна програма, законодавчі зміни було введено. Цього було тоді достатньо, щоб ввести нормальний механізм сплати аліментів", - зазначив Малюська.

Він додав, що в 2019 році стягнуто 6,5 млрд гривень, але проблема несплати аліментів як і раніше залишається. Також він додав, що цю "ефективну" систему стягнення хотіли б застосувати в інших сферах, але "потрібне політичне рішення".

"У 2019-му стягнуто аліментів на суму 6,5 млрд гривень. Це дуже багато. Тобто проблема залишається, але наявні засоби дозволяють працювати з такою заборгованістю. Крім того, там немає мораторію, тому є ефективна система впливу на боржників, яка працює дуже добре. Наші виконавці дуже б хотіли, щоб такі ж елементи можна було застосовувати і до інших боржників. Але це вже складне політичне рішення", - заявив міністр.

Говорячи про зарплати співробітників держпідприємств, голова Мін'юсту заявив: "У нас за 2019 рік приблизно пів мільярда гривень стягнуто заборгованості із заробітної плати. Значною мірою заважає працювати те, що тут багато боржників у державному секторі - комунальні підприємства, підприємства, що працюють за різними програмами, тому і кошти не завжди вдається стягнути. Звичайно, є приватні компанії, які заборгували заробітну плату. Але в основному хронічні борги мають комунальні підприємства".

Нагадаємо, з 29 серпня в Україні різко збільшився розмір аліментів, а також з'явилася індексація боргів за ними. Детальніше про нововведення, пов'язані з аліментами, можна прочитати в статті "Війна за аліменти".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram