ГоловнаЕкономікаДержава

З 1 липня уряд розширить регулювання цін на основні ліки

Для референтних цін обрано кілька сусідніх країн.

З 1 липня уряд розширить регулювання цін на основні ліки
Фото: Depositphotos/DragonImages

В Україні з 1 липня 2019 року розширять державне регулювання цін на основні ліки з Національного переліку. Про це сьогодні на засіданні Кабінету Міністрів заявила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Це будуть референтні ціни по країнах, які Україна вибрала для порівняння, - це Польща, Словаччина, Чехія, Латвія та Угорщина... Також впроваджуємо граничні процентні регресивні націнки на препарати, включені до Національного переліку, залежно від суми вартості тих препаратів", - додала Супрун.

Референтне ціноутворення полягає в регулюванні ціни на рівні середнього показника мінімальної вартості в референтних країнах. Ця ціна буде орієнтиром для виплат (програма реімбурсації), коли держава частково компенсує пацієнту вартість ліків.

Нагадаємо, з 2017 року в Україні ввели державне регулювання цін на ліки проти серцево-судинних захворювань, цукрового діабету 2 типу і бронхіальної астми. Життєво необхідні препарати для пацієнтів включено в програму "Доступні ліки", пацієнти можуть отримувати їх безкоштовно або з незначною доплатою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram