ГоловнаЕкономікаБізнес

"Укртрансгаз" порадив Угорщині запастися газом на випадок "газової війни"

"Українські ПСГ можуть допомогти Угорщині забезпечити безперебійне газопостачання".

"Укртрансгаз" порадив Угорщині запастися газом на випадок "газової війни"
Фото: utg.ua

"Укртрансгаз" запропонував Угорщині створити запас газу в українських підземних газосховищах (ПСГ) на випадок "газової війни", яка може початися в 2020 році.

Про це йдеться на сайті української компанії.

"Українські ПСГ можуть допомогти Угорщині забезпечити безперебійне газопостачання наступної зими для її внутрішніх споживачів, навіть якщо Росія припинить транзит газу через територію України в країни ЄС після 1 січня 2020 року", - повідомили в "Укртрансгазі".

Угорщина щорічно споживає близько 10 млрд куб. м газу. Дві третини з них - це газ, що постачається через територію України з РФ (через ГВС Берегове), ще 20% - газ власного видобутку, решта - це імпорт з Австрії. При цьому близько 60% газу, що постачається на хаб у Баумгартені (Австрія), також транспортується через українську ГТС (через ГВС Ужгород).

Максимальна добова можливість експорту в Угорщину становить 68 млн куб. м, що в 4,5 разу перевищує добову продуктивність (15 млн куб. м) газотранспортного коридору з Австрії в Угорщину.

"Використання потужностей української ГТС дозволить значно знизити ризики настання надзвичайної ситуації в газотранспортній системі Угорщини. Аналогічні послуги та потужності українська сторона готова запропонувати постачальникам з інших країн центральної та східної Європи", - заявили в УТГ.

Раніше міністр зовнішньоекономічних зв'язків і закордонних справ Угорщини Петер Сійярто висловив стурбованість щодо отримання російського газу через Україну після 2019 року.

1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом". Останній у цей час не веде активних переговорів щодо підписання нового контракту на транзит через Україну і посилено просуває проекти "Північний потік-2" і "Турецький потік".

Варіант припинення російським "Газпромом" транзиту природного газу через Україну в 2020 році після добудови газопроводу "Північний потік-2" у "Нафтогазі" вважають основним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram