ГоловнаЕкономікаБізнес

Експерт РПР відзначила величезну потребу України в імпорті вугілля

Тетяна Бойко вважає виправданою формулу Роттердам+.

Експерт РПР відзначила величезну потребу України в імпорті вугілля
Фото: oporaua.org

Частка імпортного вугілля в енергобалансі України може скласти 44%, заявила експерт "Реанімаційного пакета реформ", координатор житлово-комунальних програм "Громадянської мережі ОПОРА" Тетяна Бойко в ефірі телеканалу "Еспресо".

"Ми виходимо на необхідність імпорту 44% вугілля. І найбільша трагедія, що вже все дешеве вугілля викуплено, залишилося тільки американське", - наводить слова Бойко "РБК-Україна".

На думку експерта, дискусії з приводу формули визначення ціни на енергетичне вугілля Роттердам+ могли бути актуальними раніше. Тепер країна гостро має потребу в ресурсах для забезпечення імпортним вугіллям.

"Можу сказати щодо методики формування ціни на вугілля та ціни на електроенергію. Якщо ще декілька років тому, коли її було введено, дійсно стояло питання, чи доцільно це робити, то зараз у нас величезна потреба у вугіллі. У нас немає свого. І не тільки антрациту, вже також і газової групи", - сказала Бойко.

Вона наголосила, що формула Роттердам+ прямо не впливає на тарифи для населення, а стосується передусім тарифів для бізнесу.

"Так, ця формула також закладена в тарифи, але вона закладена в тариф для бізнесу. Для населення просто трошки інший принцип ціноутворення і формування тарифів", - зауважила експерт.

Нагадаємо, НКРЕКП наприкінці квітня 2016 року почала застосування нового порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію, затвердивши її на другий-четвертий квартали 2016 року. Порядок передбачає визначення ціни вугілля за формулою "вартість у порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки до України".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram