ГоловнаЕкономікаДержава

Світовий банк закликав Україну скасувати земельний мораторій 2018 року

Заборона на торгівлю землею гальмує розвиток сільського господарства.

Світовий банк закликав Україну скасувати земельний мораторій 2018 року
Фото: Business World Ghana

Світовий банк підготував тематичну записку про земельну реформу в Україні, в якій закликає скасувати заборону на торгівлю землею.

"Мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення в поєднанні з недостатньою прозорістю в галузі прав власності на землю й угод із землею обумовлюють низьку продуктивність, низький рівень інвестицій у сільськогосподарський сектор і низькі доходи від надання землі в оренду для мільйонів українців. Земельна реформа є надзвичайно важливою для поліпшення рівня життя українців, оскільки вона повинна сприяти прискоренню економічного зростання, збільшенню доходів населення, в тому числі доходів від оренди землі для дрібних землевласників", - йдеться в ній.

Світовий банк відзначає, що Україна володіє найбільшими площами орних земель у Європі, але при цьому додана вартість на один гектар становить лише 413 доларів, тоді як у сусідній Польщі - 1142 долари, а у Франції - понад 2400 доларів. Ставки оренди при цьому в рази нижчі, ніж в інших європейських країнах. В Україні вона близько 37 доларів за гектар, тоді як у Франції (друга за площею орних земель) - 198 доларів.

Світовий банк зазначає, що уряд оголосив земельну реформу своїм пріоритетом, і сподівається, що влада без зволікань завершить підготовчі кроки і доможеться зняття мораторію у 2018 році.

Нагадаємо, що президент Петро Порошенко під час щорічного послання до Верховної Ради пообіцяв, що не буде витискати з неї земельну реформу. Разом з тим реформа необхідна для шостого траншу МВФ (поки що не отримано навіть п'ятого).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram