ГоловнаЕкономікаДержава

Земкадастр України перевели на технологію блокчейн

Він містить інформацію про 18,78 млн земділянок.

Земкадастр України перевели на технологію блокчейн
Фото: Пресс-служба Днепропетровской ОГА

Міністерство аграрної політики і продовольства України про переведення Державного земельного кадастру на технологію блокчейн (Blockchain).

Як повідомляють на сайті відомства, це зроблено на виконання рішення Кабміну від 21 червня 2017 року. Технологія блокчейн дозволить забезпечити надійну синхронізацію даних і унеможливить їхню підміну ззовні.

Земкадастр став другим проектом у державному секторі України, де впроваджується блокчейн. На початку вересня її впровадили в систему електронних торгів арештованого майна OpenMarket.

Державний земельний кадастр - це геоінформаційна система відомостей про землі, розташовані в межах державного кордону України, їхнє цільове призначення, обмеження у їхньому використанні; а також дані про кількісну і якісну характеристику земель, їхню оцінку, про розподіл земель між власниками і користувачами. Станом на 1 жовтня 2017 року в Державному земельному кадастрі України зареєстровано 18 млн 780 тис. земельних ділянок.

Водночас завідувач кафедри землевпорядного проектування Національного університету біоресурсів і природокористування України Андрій Мартин у своєму фейсбуці висловив сумнів у доцільності переведення Держземкадастру на блокчейн.

"Технологія блокчейн забезпечує розподілене зберігання ланцюжків транзакцій, тому можна поміркувати про гіпотетичне переведення на цю технологію реєстру речових прав на нерухомість - там можна таким чином реєструвати переведення прав на майно. Наші ж горе-реформатори, як завжди, переплутали грішне з праведним - реєстрацію переходів прав з реєстрацією об'єктів, яка, не відкрию великої таємниці, має місце бути у вітчизняному Державному земельному кадастрі. Ну скажіть, будь ласка, які такі "транзакції" можна реєструвати в кадастрі за допомогою ланцюжка блоків? Розподіл і об'єднання земельних ділянок? Нагадую, що за відомості про власників і користувачів ділянок земельний кадастр узагалі не відповідає", - зазначив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram