ГоловнаЕкономікаДержава

10 цікавих лотів, що були продані на СЕТАМ і Prozorro.Продажі

Держпідприємство СЕТАМ (Система електронних торгів арештованим майном) створене Мін'юстом для продажу конфіскованого та арештованого майна, але виставляє на продаж ще й майно "живих" банків, зокрема Ощадбанку, Укргазбанку, ВТБ, ПУМБ, Приватбанку та комунальне майно українських міст та областей.

Через систему Prozorro.Продажі продаються активи банків, що ліквідуються, до кінця 2017 року Фонд гарантування вкладів фізосіб планує виставити на продаж у цю систему усі активи банків-банкрутів. Також система домовляється із обласними та міськрадами про продаж комунального майна. Систему було створено за ініціативи Мінекономрозвитку, НБУ, Фонду гарантування, неурядової організації Transparency International Україна.

Ми зібрали десять найцікавіших, на наш погляд, лотів, що були продані на СЕТАМ (перші п'ять) та Prozorro.Продажі (друга п'ятірка). Сподіваємося, що ви теж купите щось цікаве та напишете нам про це на [email protected] (зазначте у темі листа "у економічний відділ").

1. Літак

Фото: setam.net.ua

Пасажирський турбогвинтовий літак шведської фірми SAAB SF340A 1987 року випуску був проданий учаснику на перших же торгах 27 серпня 2016 за 4 543 381 грн. Літак мали намір придбати шість учасників. У середньому на ринку ціна такого літака становить 28,4 млн грн (1,1 млн дол.).

Також СЕТАМ уже намагався двічі продати літак SAAB SF340A 1988 року випуску зі стартовою ціною у 3123574 грн (27 серпня 2016 р.) та 2498859,20 грн (16 грудня 2016 р.), проте не було охочих придбати цей лот, які б заплатили гарантійний внесок (приблизно 156,2 тис. грн та 124,9 тис. грн відповідно).

2. Буксир

Фото: setam.net.ua

З недобудованим буксиром пов’язана корупційна схема миколаївських бізнесменів. Плавзасіб був незаконно виведений із державної власності Одеського порту (на той час коштував 21 млн грн). Потім ТОВ «Порт-Сервіс» отримало держзамовлення на будівництво нового буксиру для Іллічівського порту за 125 млн грн (за деякими оцінками, призначена ціна вдвічі вище ринкової) та планував підсунути замість нового буксира старий. У 2012 році «Порт-Сервіс» ліквідували через процедуру банкротства.

Портовий буксир «Гермес» був арештований у кінці 2015 року, у травні 2016 року його виставили на перший аукціон та одразу продали за стартовою ціною у 10 млн грн.

3. Торгова марка

Фото: setam.net.ua

Добровільний продаж торгової марки "СВІЖАЧОК" означає продаж прав на використання торгового знаку на продуктах харчування, живих тваринах, у рекламі та для комерційних потреб. Знак був зареєстрований у вересні 2010 року та діє до травня 2020 року. У другому аукціоні лютого 2017 року брав участь лише один учасник, який викупив торгову марку за стартовою ціною: 15,8 тис. грн.

4. Старовинні гроші

Конфіскована раритетна купюра у 100 крон була продана за 245 грн на першому ж аукціоні торік, у День незалежності України. Для участі в аукціоні зареєструвалися 25 учасників, брали участь у торгах 9 осіб, причому під кінець аукціону було зроблено 6 особливих ставок. Ціна збільшилася у 3,5 рази (стартова ціна – 71 грн).

На Ebay така ж банкнота коштує 6,99 дол., проте додатково необхідно заплатити за доставку з США, Іллінойс.

5. Муляж крокодила

Фото: setam.net.ua

У січні цього року арештований муляж крокодила був куплений за 500 грн і подарований гендиректору ДП «СЕТАМ» Віктору Вишньову. З нього СЕТАМ розпочав створення своєрідного музею курйозних лотів. Крокодила назвали МАТЕС (СЕТАМ навпаки).

6. Польська картина

Фото: prozorro.sale

Картина польського художника Рабіновича Бенна (справжнє ім’я – Бенжой Рабінович, 1905–1989 рр.) «За читанням» була написана олійними фарбами в середині ХХ ст. Цей лот належав банку-банкроту ПАТ «Банк Камбіо».

Як пояснюють у Фонді гарантування вкладів, картина у відмінному стані та має «Сертифікат на витвір мистецтва», виданий відомим аукціонним домом. Картина була придбана на другому аукціоні за 65449,64 грн.

7. Продаж прав на організацію київських ярмарок

Комунальне підприємство «Міський Магазин» виконавчого органу Київради (КМДА) продавав права на проведення сезонних ярмарків у Шевченківському районі Києва біля парку «Веселка» (вул. Ружинська, 16–18) та на перетині вулиць Щусєва та Тираспільської з 1 вересня і до кінця цього року щовівторка та щоп’ятниці.

Початкова ціна продажу прав на організацію ярмарки біля парку «Веселка» (15 764 грн) на аукціоні зросла втричі і становила 50 100 грн, а ярмарки на перетині вулиць Щусєва та Тираспільської (14 350.00 грн) – вдвічі (25 100.00 грн).

Обидва аукціони виграв Роман Ярославович Желовага – фізична особа-підприємець, який вигравав у тендерах на поставку продуктів харчування Київському пансіонату ветеранів праці, Ново-Білицькому психоневрологічному інтернату для чоловіків, Київському геріатричному пансіонату. За документами, переможець торгів має залучати учасників до ярмарків, надавати їм за плату намети, столи, лотки тощо, забезпечити водопостачання та електропостачання, якщо це необхідно, а також простежити, щоб продукція учасників ярмарку пройшла ветеринарно-санітарного контроль.

8. Maserati Quattroporte втричі дешевше ринкової ціни

Фото: prozorro.sale

Конфіскований Maserati Quattroporte 2006 року випуску належав збанкрутілому банку «Надра». Автомобіль був проданий на третіх торгах за 380 тис. грн -- це приблизно втричі дешевше його ринкової ціни на автосайтах. Як пояснює автомобільний сайт «ТопЖир», Maserati продали так дешево через те, що він конфіскований, протягом років стояв на штраф майданчику та потребує ремонту, зокрема, заміни зчеплення.

9. Шалений попит на Skoda Octavia

Skoda Octavia A5 2007 року випуску була виставлена на продаж як майно неплатоспроможного АТ «Банк Таврика». За автомобіль змагалася рекордна кількість учасників, а саме - 39. Початкова ціна (70,2 тис. грн) зросла більш ніж вдвічі, і Skoda була придбана за 165,01 тис. грн.

10. Тренування з Віталієм Кличко

Фото: prozorro.sale

Серед іншого на ProZorro.Продажі відбуваються благодійні аукціони. На один з таких аукціонів було виставлено тренування з мером Києва, у минулому Чемпіоном світу з боксу у важкій ваговій категорії за версіями WBO та WBC Віталієм Кличко. Ціна за цей лот зросла від 1000 грн до 150000 грн. Таку суму запропонував забудовник у Києві та Харкові Михайло Юрійович Булигін.

Раніше на благодійних аукціонах ProZorro.Продажі було продано ранкову пробіжку з радником прем’єр-міністра та уряду України, архітектором успішних реформ Словаччини Іваном Міклошем за 20 000 грн, а похід в театр із заступницею міністра енергетики та вугільної промисловості України Наталею Бойко – за 9000 грн. Замовником таких аукціонів є «Благодійний фонд імені Св. Луки (Войно-Ясенецького)». На виручені гроші планують придбати апарати штучної вентиляції легень в дитячу клініку Інституту нейрохірургії.

Ольга ХворостинаОльга Хворостина, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram