ГоловнаЕкономікаДержава

Сьогодні суд почне розглядати позов про повернення Києву акцій "Київенерго", "Київгазу" і "Київводоканалу"

Вартість акцій компаній під час продажу було занижено більш ніж учетверо.

Сьогодні суд почне розглядати позов про повернення Києву акцій "Київенерго", "Київгазу" і "Київводоканалу"
Фото: Макс Требухов

Сьогодні Господарський суд міста Києва почне розгляд позову столичної прокуратури про повернення Києву підприємств "Київенерго", "Київгаз" і "Київводоканал".

Про це повідомив генпрокурор Юрій Луценко в Фейсбуці.

Він нагадав, що в 2006 році на підставі рішення Київради було створено ЗАТ "Компанія Київенергохолдинг" - єдиний комплекс із поставок енергоресурсів, води і водовідведення в столиці. У процесі створення цього товариства фактично в його власність були передані належні територіальній громаді контрольні пакети акцій ВАТ "Київгаз" і ВАТ АК "Київводоканал" (61% і 67% відповідно), а також 12,73% акцій ВАТ "АЕК "Київенерго".

Вартість пакетів акцій у той час було оцінено на суму 230 млн гривень. Однак під час досудового слідства прокуратура встановила, що вартість акцій було занижено більш ніж учетверо і, згідно з висновками експертів, становила понад 1,1 млрд.

"Крім того встановлено, що в 2007 році, без погодження наглядової ради і загальних зборів, 12,73% акцій «Київенерго» взагалі були передані на користь інших приватних структур. У цей час вони перебувають у власності ТОВ «ДТЕК ЕНЕРГО». Таким чином територіальна громада втратила будь-які права на зазначені акції «Київенерго» і можливість контролю за ними й отримання дивідендів. Окрім того, суспільство протягом багатьох років є збитковим, навіть при тому, що Київрада щорічно відшкодовує різницю в тарифах. Зокрема, «Київенерго» і «Київводоканалу» фактично за весь час існування ЗАТ «Компанія Київенергохолдинг» відшкодовано майже 13 млрд гривень", - повідомив Луценко.

Він також зазначив, що товариство, яке продовжує здійснювати управління підприємствами "Київводоканал" і "Київгаз", налічує лише чотирьох працівників.

"За таких обставин прокуратура міста Києва в інтересах держави подала позов про повернення територіальній громаді столиці належних йому пакетів акцій товариств «Київенерго», «Київгазу» і «Київводоканалу». Крім того, в червні столична прокуратура завершила досудове розслідування стосовно колишнього голови правління ЗАТ "Компанія Київенергохолдинг", який, зловживаючи своїм службовим становищем, незаконно відсторонив на користь приватної компанії пакет акцій ВАТ "АЕК "Київенерго", - додав генпрокурор.

Нагадаємо, 7 вересня прокуратура Києва подала до суду позов про повернення в комунальну власність акцій підприємств "Київенерго", "Київгаз" і "Київводоканал". Зазначалося, що 12,7% акцій "Київенерго" надалі були передані зі статутного капіталу "Київенергохолдингу" третім юрособам і на цей момент вони є у власності "ДТЕК Енерго".

За інформацією прокуратури, енергохолдинг ДТЕК у цьому позові є добросовісним набувачем акцій, оскільки з моменту їх відчуження пройшло сім років, ДТЕК їх сконцентрував тільки в 2014 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram