ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" оскаржив штраф АМКУ у Верховному Суді України

Російська компанія вимагає переглянути рішення Вищого госпсуду.

"Газпром" оскаржив штраф АМКУ у Верховному Суді України
Фото: EPA/UPG

Російський газовий монополіст "Газпром" звернувся до Верховного Суду України із заявою про перегляд рішення Вищого госпсуду, яким той відхилив касаційну скаргу компанії на рішення про стягнення з неї штрафу Антимонопольного комітету в розмірі 172 млрд гривень.

Про це йдеться в ухвалі суду від 15 серпня.

У рамках примусового стягнення боргу за цим рішенням суду Державна виконавча служба вдалася до арешту належних "Газпрому" 40,2% акцій ПрАТ "Газтранзит" (Київ). Арештували 79,877 млн гривень дивідендів, що підлягають сплаті "Газпрому" від участі в ПрАТ "Газтранзит", а також корпоративні права та майно ТОВ "Газпром збут Україна".

Пізніше "Газпром" домігся скасування списання належних до сплати "Газпрому" 79,9 млн гривень дивідендів від "Газтранзиту".

Судові тяганини з приводу примусового стягнення боргу тривають.

Нагадаємо, 22 січня 2016 року АМКУ оштрафував "Газпром" на суму в розмірі 85,966 млрд гривень за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу. Спочатку "Газпром" намагався безуспішно домогтися скасування рішення АМКУ через суди, але його позову так і не прийняли.

5 жовтня 2016 року АМКУ звернувся до суду з вимогою стягнути з "Газпрому" штраф і пеню в сумарному розмірі близько 172 млрд гривень. У грудні 2016 року АМКУ виграв суд, апеляційна і касаційна інстанції підтвердили це рішення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram