ГоловнаЕкономікаДержава

ЄБРР пригрозив заморозити кредитну лінію для "Нафтогазу"

Фінплан повинні затвердити до кінця липня.

ЄБРР пригрозив заморозити кредитну лінію для "Нафтогазу"
Фото: kapital.kz

Європейський банк реконструкції і розвитку не надасть третій транш кредиту, якщо до кінця липня не буде затверджено фінансовий план національної акціонерної компанії "Нафтогаз України".

Про це повідомив голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв під час круглого столу.

"Ми сьогодні отримали жовту картку від ЄБРР, який сказав, що якщо до кінця липня не буде затверджено фінплан "Нафтогазу" і не будуть ухвалені показники діяльності наглядової ради, то наступного траншу на фінансування газу, який ми зараз купуємо для створення запасу, може не бути", - сказав він.

Коболєв також констатував різке уповільнення плану реструктуризації та відокремлення діяльності з транспортування газу (анбандлінг). Він підкреслив, що реструктуризація і анбандлінг є "критично важливими завданнями" для демонстрації ефективності і надійності транзиту газу через територію України.

Раніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що очікує затвердження Кабінетом Міністрів фінплану "Нафтогазу" в липні 2017 року.

Нагадаємо, Україна підписала з ЄБРР трирічний поновлюваний кредитний договір на $300 млн. Протягом цього терміну "Нафтогаз" може погашати і знову позичати гроші в межах встановленої суми, щоб фінансувати авансові закупівлі газу перед опалювальним періодом.

Кредитні кошти надають під державні гарантії.

У січні 2016 року "Нафтогаз" почав використовувати перший транш цього кредиту, закупивши 1,7 млрд кубометрів газу. У травні 2016 року він повернув перший транш цього кредиту і в серпні-жовтні почав вибірку другого (закупив 1,8 млрд кубометрів газу).

У травні 2017 року "Нафтогаз" погасив другий транш ЄБРР на $300 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram