ГоловнаЕкономікаБізнес

ОПЗ зупинив виробництво аміаку і карбаміду

У сформованій ринковій ситуації давальницька схема невигідна для компанії-давальника.

ОПЗ зупинив виробництво аміаку і карбаміду
Фото: tsn.ua

Одеський припортовий завод зупинив виробництво аміаку і карбаміду.

Про це повідомив перший заступник директора ОПЗ Микола Щурик.

"Керівництвом ОПЗ було ухвалено рішення зупинити агрегати з виробництва аміаку і карбаміду, оскільки їх ціна на світових ринках падає, а ціна газу, навпаки, зростає. На превеликий жаль, обидві ці обставини не залежать від нас", - написав він у фейсбуці.

За словами Щурикова, у сформованій ринкової ситуації давальницька схема невигідна для компанії-давальника.

"І до тих пір, поки спільно з Кабміном не буде знайдений компроміс за спеціальними умовами поставок газу, альтернативи давальницькому контракту не передбачається", - зазначив перший заступник директора ОПЗ.

За його словами, в умовах вимушеної зупинки в цехах будуть зроблені необхідні регламентні роботи.

Як повідомлялося, на початку березня ОПЗ відновив роботу за давальницькою схемою з групою компаній "ЕРУ". Ця компанія зобов'язалася поставляти йому на переробку до 60 млн куб. м газу на місяць, а отримані аміак і сечовину продавати на зовнішньому і внутрішньому ринках. "ЕРУ" також зобов'язався виділити понад $20 млн за угодами про кредитну підтримку для відновлення роботи заводу шляхом фінансування поставок газу в березні.

ОПЗ має найбільше в СНД виробництво аміаку і просто велике виробництво карбаміду, а також унікальний, єдиний в країні - термінал з перевалки аміаку на морські судна. Крім того, одеський завод є кінцевою ланкою аміакопроводу Тольятті-Горлівка-Одеса.

Фонд державного майна, в управлінні якого перебуває ОПЗ, у 2016 році двічі намагався продати його, але охочих купити завод не знайшлося.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram